Vitamín E

Vitamin E

Definícia:

Synonymum: tokoferoly

Skupina v tukoch rozpustných vitamínov, ktoré môžu byť v malých množstvách skladované vo svaloch, tukovom tkanive a pečeni. Deriváty tokolu a tokotrienolu s aktivitou ekvivalentnou RRR – tokoferolu.

Biochemická funkcia vitamínu E:

  • najdôležitejší antioxidant v tele, zabraňujúci voľným radikálom v poškodzovaní buniek
  • priama ochrana membrán, najmä nenasýtených mastných kyselín
  • regenerácia vitamínu E prostredníctvom vitamínu C
  • inaktivácia voľných radikálov zo znečisťujúcich látok, toxických peroxidov a ďalších voľných radikálov, vytváraných pri bežnom metabolickom odstraňovaní organických zlúčenín
  • prirodzené antikoagulans (prostriedok proti nadmernému zrážaniu krvi)
  • vplyv na obranyschopnosť
  • dôležitá úloha pri syntéze bielkovín a funkcii nervosvalového systému
  • podpora normálneho rastu a schopnosti tela odpovedať na stres
  • stimulácia normálneho vývoja a primeraného napätia (tonus) kostrového svalstva, srdečného svalu a vôľou neovládateľnej svaloviny čriev

Potrebný pre normálne trávenie a metabolizmus polynenasýtených mastných kyselín (rastlinné oleje), ktoré chráni pred oxidáciou a umožňuje ich integráciu do bunkových a tkanivových membrán. Pre lepšie vstrebávanie vyžaduje žlčové kyseliny (len 40 % príjmu potravy sa vstrebáva z tenkého čreva)

Výskyt vitamínu E v potrave

Nájdeme ho najmä v potravinách rastlinného pôvodu – olejoch, orechoch (lieskovce, mandle, arašidy), fazuliach, cereáliách, pšeničných klíčkoch, slnečnicových semienkach, vajciach, tmavej listovej zelenine (borkolica, kel, špenát) i paradajkách, ovocí (avokádo, kivi, mango), v tučnom mäse a rybách.

Potreba vitamínu E

Odporúčané denné množstvo (RDA) podľa smernice Európskej únie z roku 1990 pre príjem potravinami zodpovedá 10 mg/deň. Fajčiarom sa odporúča dvojnásobné množstvo.

Bezpečnosť

Tolerovaná horná hranica príjmu pre dospelých je 1 g/deň. Vysoké dávky môžu zvyšovať antikoagulačné účinky antagonistov fylochinónov a sú teda kontraindikované v priebehu antikoagulačnej liečby.

Rizikové skupiny:

  • v prípade vysokého príjmu nenasýtených mastných kyselín
  • patologické zmeny zažívania a vstrebávania
  • celková parenterálna výživa
  • vzhľadom k účasti na ochrane membrán červených krviniek je vitamín E súčasťou prevencie rôznych typov anémie
  • lieky: cholestyramín
  • diabetes mellitus (cukrovka)
  • oxidatívny stres (fajčenie, vysoký fyzický výkon)
  • nedostatok vitamínu C a selénu

Príznaky nedostatku vitamínu E:

Vyskytujú sa zriedkavo, predovšetkým u dojčiat a malých detí, kŕmených doma pripravovanou mliečnou stravou. Patria sem poruchy fungovania svalov (svalová slabosť), nervového systému, mozgu, kardiovaskulárneho systému, postihnutie červených krviniek (anémia), zvýšenie peroxidácie tukov v pečeni.

Príznaky hypervitaminózy:

Nie sú známe.

Zdroj : Gröber U. Orthomolekulare Medizin, Wiss. Verl. Ges., 2000

 www.shutterstock.com, www.google.com

Ako si vybudovať silnú imunitu pomocou potravín?

Imunitný systém dokáže správne fungovať len vtedy, ak ho „správne kŕmite“. To, čo jete dnes, môže určiť, či budete alebo nebude zajtra chorí. Zabrániť chorobe, alebo sa rýchlejšie zotaviť, vám pomôže vo veľkej miere výber tých správnych potravín.

Ako imunitný systém funguje?

Všetko sa začína už v ústach, sliny totižto obsahujú silné antimikrobiálne látky ako je lyzozým alfa-amyláza a laktoferín. Ďalej baktérie čelia kyseline chlorovodíkovej, produkovanej žalúdkom, proteínom a chemickým látkam v tráviacom systéme, ktoré ich rozkladajú. V boji proti škodlivým baktériám majú svoju úlohu aj vlastné prospešné baktérie (probiotiká), zabraňujúce vstupu do krvného riečišťa alebo usádzaniu sa v tenkom a hrubom čreve.

Ako posilňovať tieto prospešné baktérie?

Tráviaci trakt tvorí viac ako 70 percent imunitného systému a je domovom prospešných črevných baktérií. Ak chcete, aby tieto baktérie pracovali vo váš prospech, podporujte ich tými správnymi potravinami. Stavte na stravu plnú živín a vlákniny a obmedzte spracované potraviny, tuky a cukry.

Prebiotiká a probiotiká

Prebiotiká vyživujú črevnú mikroflóru, ide v podstate o formu ľahko stráviteľnej vlákniny. Doprajte si denne minimálne dve až tri porcie takejto prebiotickej potraviny. Ak ste už chorí, tak viac.

Najlepšie zdroje prebiotík:

  • zelenina: špargľa, cesnak, topinambury, pór a cibuľa
  • sacharidy: jačmeň, fazuľa, ovos, quinoa, raž, pšenica, zemiaky
  • ovocie: jablká, banány, jahody, citrusové plody, kivi
  • tuky: ľanové semiačka a chia semienka

Probiotiká sú samotné baktérie, ktoré vám pomáhajú udržať sa fit a zotaviť sa rýchlejšie.Doprajte si denne minimálne jednu až dve porcie stravy, bohatej na probiotiká. Ak ste už chorí, tak viac.

Najlepšie zdroje probiotík:

  • mliečne výrobky: jogurt, syr, kefír so živými a aktívnymi kultúrami
  • kvasená zelenina: nakladané uhorky, kapusta
  • kvasené sójové výrobky: miso, tempeh
  • iné: sójová omáčka, víno, kombucha (čajová huba)

Potraviny, bojujúce proti chorobám

  • Cesnak – pôsobí ako antibiotikum a znižuje závažnosť nachladnutia a iných infekcií.
  • Kuracia polievka – poskytuje tekutiny a elektrolyty a má protizápalové vlastnosti, znižujúce prechladnutie.
  • Zelený čaj – zvyšuje produkciu B-lymfocytov, ktoré pomáhajú zbaviť sa patogénov.
  • Med – má antibakteriálne a antimikrobiálne vlastnosti, pomáha potlačiť kašeľ.
  • Baza – má antivírusové vlastnosti a obsahuje fytonutrienty. Pomôže skrátiť dĺžku nachladnutia a iných infekcií horných dýchacích ciest.

Čo jesť, keď ste chorí?

Načúvajte svojmu telu a vlastným chutiam do jedla, pretože to je pravdepodobne najjasnejší obraz toho, čo by ste mali alebo nemali jesť v chorobe. Napríklad len veľmi málo ľuďom chutí jesť, keď trpia chrípkou alebo gastroenteritídou. To preto, že tieto choroby vytvoria zápal, vedúci k potlačeniu chuti do jedla.

Aké ďalšie veci treba zvážiť?

Množstvo jedla

Ak jete príliš veľa alebo naopak príliš málo, oslabujete svoj imunitný systém. Snažte sa teda napraviť vaše stravovacie návyky.

Tuky

Obmedzte množstvo tukov vo vašom jedálničku (najmä nasýtené tuky a omega-6 mastné kyseliny), ktoré by mohli poškodiť črevá a ohroziť imunitný systém. Na druhej strane, primeraná miera zdravých tukov ako sú orechy, olivový olej a avokádo, poskytuje dobrý zdroj vitamínu E, ktorý pomáha minimalizovať riziko chrípky a respiračných infekcií.

tuky

Cukor

Priveľa cukrov a sladidiel môže znižovať funkciu bielych krviniek a podporovať zápal, čo vedie k poškodeniu imunitného systému.

Bielkoviny

Nedostatok bielkovín, železa a zinku môže znížiť celkovú imunitu. Ku každému jedlu by ste mali zahrnúť približne porciu veľkosti jednej dlane, pokiaľ ste žena, a porciu veľkosti dvoch dlaní, pokiaľ ste muž.

Ovocie a zelenina

Konzumujte denne čo najviac ovocia a zeleniny, aby váš organizmus získal vitamíny a minerály, potrebné pre imunitný systém (železo, zinok, horčík, mangán, selén, meď, kyselinu listovú a vitamíny A, C, D, E, B6 a B12).

Zdroj : www.shutterstock.com, www.google.com

Zdravá a chutná grilovačka? Držte sa týchto zásad

Letnú grilovačku milujeme. S radosťou ju pripravujeme pre rodinu či priateľov každý rok a často hľadáme novinky, ktorými by sme osviežili gril menu. Aj v tomto prípade platí, že menej je niekedy viac – najväčší úspech má tradičná voňavá, šťavnatá, chrumkavá grilovačka plná lákavých chutí.

Mäso, zelenina, ryby, hríby

• Na grilovanie si vyberáme vždy čerstvé mäso a ryby, nepoškodenú zeleninu a hríby.

Mäso nakrájame na tenšie plátky, lepšie sa prepečie. Klobásky a špekáčiky sa ugrilujú rýchlejšie ako mäso, hladní hostia uvítajú, ak ich ponúkneme ako prvé.

• Očistenú a osušenú zeleninu naopak krájame na väčšie kúsky, aby sa rýchlo nespálila, alebo v špíze nerozpadla.

Menšie hríby grilujeme vcelku (alebo v špíze), z väčších sa grilujú hlavne klobúčiky.

• Pre chutné grilovanie je dôležité vybrať vhodný olej. Na marinovanie a grilovanie odporúčame repkový olej, na prípravu dipov, omáčok a ochutenie šalátov zasa kvalitný olivový olej Ocho Delicioso.

Šup do marinády

• Chutná marináda dodá mäsu delikátnu chuť, krehkosť a urýchli jeho prípravu.

• Základom marinády je kvalitný olej. Skvelou voľbou je repkový olej Raciol pre jeho neutrálnu chuť. Je tiež najvhodnejší na grilovanie, pretože sa neprepáli ani pri vyšších teplotách, má vysoký bod zadymenia (190 °C – 230 °C).

• S repkovým olejom si marinádu ľahko pripravíme – môžeme ju dochutiť pretlačeným cesnakom, červeným vínom, citrónovou šťavou, horčicou, medom, javorovým sirupom… Možností je veľa, nebojme sa experimentovať.

• Ak nám chýba čas či inšpirácia, stačí s olejom rozmiešať mix korenín na grilovanie z vrecúška a je to!

• Pripravenou marinádou mäso dôkladne ponatierame a vrstvíme do nádoby. Ak zvýši, vylejeme ju navrch a mäso popritláčame. Zakryté uložíme do chladničky.

•           Hovädzie, jahňacie a bravčové mäso marinujeme niekoľko hodín, hydinu dve hodiny, ryby a zeleninu krátko pred grilovaním. Marinované mäso vyberieme hodinu pred grilovaním z chladničky a necháme odstáť pri izbovej teplote.

• Predtým, ako dáme mäso na rošt, jemne poutierame papierovou utierkou prebytočnú marinádu a bylinky, aby sa nepripálili. Naopak suchšie mäso môžeme natierať aj počas grilovania – najlepšie na alumíniovej tácke, aby marináda nestekala do pahreby a neživila plamene.

•           Zeleninu a hríby stačí pred grilovaním pokvapkať marinádou, ktorú sme si pripravili z repkového oleja a zmesi korenín na grilovanie.

Na záver, po dobrej a úspešnej grilovačke, nesmieme zabnúť ani na nie príliš obľúbenú činnosť, umývanie riadu. Máme pre Vás pomocníka 🙂  Viac informácí nájdete na tomto linku :

Zdroj : www.1stclass.sk

Bezpečné grilovanie – hygienické pravidlá

So stúpajúcou teplotou sa čoraz viac griluje v prírode. Avšak s ňou sa zvyšuje i aktivita rôznych baktérií, ktoré môžu pokaziť potraviny. Pozor si treba takisto dávať aj na správne kulinárske postupy, aby sme si nevytvorili nebezpečné chemické kontaminanty.

Ak sa rozhodnete pre prípravu pokrmov v prírode, napr. grilovaním, odporúčame vám nasledovné hygienické pravidlá na zníženie rizika a prípravu bezpečného pokrmu:

  • Mäso nakrájajte, pokiaľ možno na tenšie plátky alebo menšie kúsky a predpripravte ich naklepaním – skrátite tak čas grilovania – mäso sa prepečie rýchlejšie v strede.
  • Odstráňte z mäsa kožu a tuk.
  • Ak použijete hrubšie plátky mäsa, môžete ich mierne predpiecť, napr. v mikrovlnnej rúre(60 – 90 sek.).
  • Na ochranu pred spálením možno použiť redšie marinády, napr. pripravené s prídavkom citrónu alebo octu a s čerstvými bylinkami.
  • Zmrazené mäso nechajte bezpečne rozmraziť (napr. v chladničke alebo v mikrovlnnej rúre; avšak nikdy nie voľne pri vonkajšej teplote alebo v teplej vode – hrozí mikrobiologické riziko!) – ak by ste použili na grilovanie zmrazené mäso môže sa stať, že v strede bude surové a na povrchu spálené.
  • Grilujte pri miernejšej teplote – mäso bude menej spálené na povrchu, avšak prepečené aj v strednej časti.
  • Počas grilovania mäso pravidelne obracajte, napr. 1 -krát za minútu, mäso bude menej spálené na povrchu.
  • Mäso pečte na/ v hliníkovej fólii/tácke na pečeniezabránite odkvapkávaniu šťavy a tuku do pahreby, čím znížite tvorbu nebezpečných látok, uvoľňovaných spaľovaním tukov.
  • K mäsu pri grilovaní pridajte kúsky zeleniny – napr. brokolicu, paradajky, papriku – pripravíte si tak zdravší a chutnejší pokrm.
  • Na grilovanie používať len drevené uhlie alebo brikety určené na grilovanie, nikdy nepoužívať napr. drevo natreté farbou – nebezpečenstvo uvoľňovania chemických rakovinotvorných látok.
  • Pri príprave pokrmu dbajte na hygienu (čistotu rúk, náradia, náčinia, utierok, ochrana pred hmyzom – muchami).
  • Pokrm po príprave čo najskôr skonzumujte – nenechávajte ho stáť pri vonkajšej teplote.

Prečo je dôležité zachovávať určité pravidlá?

Mäso prirodzene obsahuje na povrchu mikroorganizmy, ktoré sa rýchlo pomnožia, a tiež ak s mäsom nesprávne manipulujeme, napr. nedodržiavame chladenie alebo mrazenie počas skladovania, nedodržiavame potrebnú teplotu pri kulinárskom opracovaní (najmenej 70 °C vo všetkých častiach a v strede) alebo nedodržiavame zásady hygieny (čistota rúk, čisté pracovné plochy a náradie). Konzumovanie kontaminovaného mäsa mikroorganizmami spôsobuje zdravotné riziko – napr. hnačkové ochorenie.

Spaľovaním – rozkladom tuku pri vysokej teplote (nad 200 °C) – pri kvapkaní tuku z mäsa na žeravé uhlie, vznikajú polyaromatické uhľovodíky – PAU (karcinogénne látky) – ich vznik závisí od množstva tuku v mäse – preto je dôležité orezávať kožu a tuk z mäsa pred grilovaním; PAU a ostatné látky, ktoré sú nesené dymom sa zrážajú na povrchu grilovanej potraviny (ochranou mäsa môže byť aj hliníková fólia).

Vplyvom vysokej teploty pri grilovaní potraviny dochádza k zmene proteínov (červeného mäsa, hydiny i rýb) a k vzniku karcinogénnych látok – heterocyklických amínov; preto je dôležité grilovanie pri miernejšej – nižšej teplote.

Popri príprave na grilovačku, ale aj pre zakončenie úspešnej grilovačky máme tiež pre Vás šikovné pomôcky, aby ste dodržali čistotu a hygienu 🙂  Pre viac informácií, kľudne kliknite na linky :

Zdroj : www.uvzsr.sk, www.zdravie.sk

7 tipov na superpotraviny

Superpotraviny sú aktuálne modernou témou. Aká je pravda o nich? Sú to predovšetkým exotické plodiny alebo ich nájdeme aj u nás doma? Máme pre vás 7 tipov na známe i menej známe superpotraviny, ktoré by nemali chýbať v žiadnom jedálničku.

Ovocie Zelenina

Čo sú superpotraviny?

Sú to potraviny, ktoré obsahujú mimoriadne vysoké množstvo živín, ako sú antioxidanty, živé enzýmy, vláknina, minerály, a tým sú pre ľudský organizmus prospešnejšie v porovnaní s inými potravinami.

Superpotraviny vlastne nie sú až také neznáme, svoje liečivé schopnosti prejavili už v dávnej minulosti, väčšinou v miestach, kde prebývala starodávna civilizácia. Tajomstvo veľkého obsahu živín býva spojené s drsnými podmienkami, v ktorých museli rásť. Napríklad púšte, vysoká nadmorská výška či tropické pralesy.

Aké množstvo potrebujeme a je naše telo vôbec schopné ich absorbovať? Experimentovať s novými potravinami môže byť určite vzrušujúci zážitok, je však potrebné ich tiež poznať a vedieť, ako na nás pôsobia. Nemusí ísť ale o cudzokrajné potraviny.

Veľa “superpotravín” ponúka aj naša domovina a sú pre nás aj prirodzenejšie.

1. Čučoriedky

Medzi superpotraviny z našej oblasti patria nám už dobre známe čučoriedky, ktoré majú silné antioxidačné účinky a odporúčajú sa napríklad pri problémoch so žilami (praskanie žiliek, vznik metličiek, kŕčové žily). Obsahujú protirakovinové látky, vlákninu a vitamíny. Je to aj prírodný liek na akútnu liečbu hnačky (čučoriedková diéta v prípade žalúdočných problémov).

2. Cesnak

Cesnak nielenže dokáže špecificky a výrazne obohatiť pokrm svojou chuťou, ale je takmer základnou surovinou pre ľudovú medicínu. Známy je svojím pozitívnym vplyvom na srdce i znižovanie krvného tlaku. „Cievam pomôže tým, že zabráni vytváraniu povlakov v cievnom systéme. Traduje sa, že pôsobí aj na už vzniknutý povlak a dokáže znížiť zanesenie ciev. Taktiež znižuje hladinu zlého cholesterolu v krvi. Jeho pravidelná konzumácia znižuje riziko rakoviny hrubého čreva,“ vysvetľuje Petra Húsková. 

3. Červená repa

Fantastická je tiež “obyčajná” potravina – červená repa. Podporuje srdcovo-cievny systém, zbavuje telo toxických látok a navyše doplní jeho zásoby železa. Červená repa je lacná, typicky slovenská potravina, bežne dostupná po celý rok v obchodoch a možno ju pripraviť na mnoho spôsobov – pečená, varená v šalátoch, nátierkach a smoothie.

4. Chia semienka

Chia semienka pochádzajú zo strednej Ameriky a sú plodom šalvie hispánskej. Pomáhajú udržiavať hydratáciu tela, čo ocenia najmä športovci. „Semienka sú výborným zdrojom vlákniny, bielkovín, nenasýtených mastných kyselín omega-3, množstva minerálnych látok ako je vápnik, horčík, draslík, železo, fosfor, zinok a bór. Bohaté sú aj na vitamíny skupiny B, vitamín A, C a E. Pozor! Tejto “superpotravine” by sa mali vyhýbať ľudia s nízkym krvným tlakom. Chia semienka si môžete nasypať napríklad do jogurtu, ovsenej kaše, pudingu alebo smoothie,“ radí Petra Húsková.

5. Ľanové semienka

Ľanové semienka sú zázračnou zbraňou v boji za čisté cievy. Obsahujú veľa prospešných látok ako je kyselina alfa-linolénová, omega-3 mastné kyseliny, lignan a vláknina. Tieto látky spoločne pôsobia synergickým účinkom najmä pri znižovaní krvného tlaku, pomáhajú udržať zdravé tepny a zlepšiť celkové zdravie srdca. Porciu ľanových semienok si pridajte napríklad do svojho obľúbeného smoothie.

6. Avokádo

Avokádo je bohatým zdrojom minerálnych látok (horčíka, draslíka, medi, fosforu), tiež vitamínov C, E, H, K, B3, B5 a množstva antioxidantov. Okrem toho dužina obsahuje aj kyselinu olejovú, palmitovú a linolovú, čo sú veľmi kvalitné tuky, vďaka ktorým denná konzumácia avokáda prispieva k zníženiu hladiny LDL cholesterolu v krvi a zvýšeniu hladiny HDL cholesterolu. Avokádo si môžete pridať napríklad do sendviča namiesto ťažkej majonézy alebo nakrájať do šalátu.

Avokado

7. Matcha

Matcha si našla v kuchyniach svoje miesto, či už ako klasický čaj, surovina do pečenia či do smoothie. Pitie čaju matcha má údajne hneď niekoľko benefitov. Zlepšuje pamäť, koncentráciu i náladu. Matcha vďaka spôsobu pestovania obsahuje chlorofyl, ktorý má relaxačné účinky, a preto je vhodný počas stresového obdobia a napomáha aj pri trávení. Vďaka látke L-theanin bojuje proti stresu.

Matchu budete milovať i vďaka jej detoxikačným vlastnostiam a pri redukcii váhy. „Matcha je výborná v tom, že dodáva energiu, ale na rozdiel od kávy sa tak deje pozvoľna. Po vypití šálky kávy sa síce cítite nabudene, efekt je veľmi silný, ale aj nárazový a rýchlo vyprchá. Oproti tomu u čaju matcha sa energia uvoľňuje postupne, takže v tele aj pocit “nabudenia” vydrží dlhšie,“ vysvetľuje Petra Húsková.

Na záver od nás jedna rada : Nič sa nemá prehánať, ani pri konzumácií superpotravín. Pestrá strava, ktorej súčasťou môžu byť tiež superpotraviny, je stále cestou pre udržanie dobrého zdravia.

Zdroj:  www.zdravie.sk, www.shutterstock.com 

Kúpanie počas celého roka prospieva nielen zdraviu

Čo by ste povedali na kúpanie pri menej príjemných teplotách aj počas chladnejších, dokonca aj tých najchladnejších mesiacov? Ako vplýva otužovanie na imunitu a prečo je prospešné pre pevné zdravie? Dozviete sa.

Predchádzanie rieši situáciu

Prevencia pred prechladnutím, podpora imunitného systému, odbúranie stresu. Aj to sú prínosy pravidelného otužovania. Otužilé telo si lepšie a rýchlejšie poradí s chorobou. Otužilci bývajú zriedkavo chorí. Keď aj prechladnú, priebeh choroby je miernejší a čas liečenia kratší. Sú menej náchylní na ochorenia dýchacích ciest či zápaly priedušiek.

Niektorým sa zmiernia prejavy alergií, reumatické problémy, zlepší sa krvný obeh a elasticita ciev. Zatiaľ čo na cievy má kúpanie v studenej vode pozitívny vplyv, pre srdce predstavuje zvýšenú záťaž, preto by ľudia s ochoreniami srdca mali byť zvlášť opatrní. Ďalším pozitívom je stabilizovanie krvného tlaku a zmiernenie bolesti napríklad po náročnom tréningu.

Prospešné pre myseľ

Okrem imunity kúpaním v studenej vode posilníte aj svoju vôľu a psychiku. Odmenou za prekonanie nepohodlia a samého seba vám bude skvelý pocit, že ste niečo urobili pre svoje zdravie. Navyše sa počas chladných dní už nikdy nebudete klepať od zimy ani pri dlhšom pobyte vonku a v lete vaše telo zase lepšie zvládne horúčavy. Zlepší sa totiž termoregulácia tela.

Organizmus sa lepšie vysporiada aj s rýchlymi zmenami počasia, najmä teplôt, ktoré sú v posledných rokoch charakteristické pre obdobia prechodov z leta do jesene a zo zimy do jari. Práve to sú obdobia, kedy  mnohých trápia prechladnutia, nádchy a chrípky. Studená voda zabezpečí aj poriadne prekrvenie pokožky, v dôsledku čoho bude pružnejšia, pevnejšia a teda krajšia, sviežejšia a zdravšia na pohľad.

Platia zlaté pravidlá

Otužovanie má svoje pravidlá a postupnosť. Je to takisto tréning ako každý iný, keďže ide o adaptáciu na stres rovnako ako pri cvičení. Stresovým faktorom je v tomto prípade chlad. Aby malo otužovanie želaný efekt, treba sa naň pripraviť, postupovať obozretne po malých krôčikoch, aby ste nenapáchali viac škody ako úžitku. Ani maratón by ste nešli bežať bez predošlej prípravy. Človek, ktorý na to nie je pripravený a vystaví sa neprimeranému chladu, si môže imunitu znížiť a vyvolať chorobu.

Ideálnym obdobím na to, aby ste začali s kúpaním vonku je koniec leta a nástup jesene, kedy teploty začínajú klesať. Vhodnou prípravou je sprchovanie najprv vlažnou vodou, ktorú postupne ochladzujete. Tento proces, kedy sa dostanete z pôvodnej teploty vody na sprchovanie úplne studenou vodou môže pokojne trvať niekoľko týždňov aj mesiacov. Ak zvládnete prípravu v podobe studených spŕch, môžete sa vrhnúť na kúpanie vonku. Najprv pri vyšších teplotách a postupne aj pri tých, ktoré sa približujú nule. Toto je však tiež dlhodobý proces, ktorý môže trvať aj niekoľko rokov.

So zimným kúpaním ide ruka v ruke aj otužovanie vo forme častejšieho vetrania, alebo spanie pri otvorenom okne aj v chladnejších mesiacoch a menej vrstiev oblečenia, prípadne saunovanie.

Zdroje: cvičte.sk, Silvia Hadeková

Kabelky a peňaženky majú viac baktérií ako záchod.

Takto sa ochránite

Bankovky sa radia medzi najšpinavšie povrchy, na ktorých prebývajú vírusy, baktérie, plesne aj parazity.

Napriek tomu ich uprednostňuje až 41 percent Slovákov, ktorí platia všetko alebo väčšinu nákupov v hotovosti. Ide najmä o študentov, ktorí v preferovaní bankoviek pred kartou predbehli aj dôchodcov. Vychádza to z prieskumu Poštovej banky, ktorý realizovala spoločnosť 2muse na vzorke 1 454 respondentov.

Plesne aj niekoľko mesiacov

Na bankovkách sa vyskytuje napríklad Zlatý stafylokok, baktéria, ktorá dokáže spôsobiť otravu krvi, zápal pľúc a infikovať srdcový sval alebo srdcové chlopne, čo môže viesť k zníženej práceschopnosti srdca. Prežíva na nich týždeň až mesiac.

Mesačnú životnosť má baktéria E. coli, ktorá vyvoláva hnačkové ochorenia. Na papierových peniazoch rovnako dlho prebýva aj vírus hepatitídy, vajíčka hlíst sa na nich držia 2 až 3 mesiace, pleseň aj niekoľko mesiacov. V období zvýšených vírusových ochorení sú aj bankovky jednou z možností, ako sa môžeme nakaziť. Chrípkový vírus na ich povrchu prežije aj tri dni.

 „V drvivej väčšine prevažujú užitočné mikroorganizmy nad tými škodlivými. Väčšina baktérií, s ktorými sa na povrchoch predmetov stretávame, nie je pre organizmus človeka škodlivá a nepredstavuje ohrozenie zdravia a vznik ochorení. Vyhnúť sa infekcii je pomerne jednoduché. Základná hygiena, ako umývanie rúk pred jedlom, či po použití toalety, po ceste verejnou dopravou, alebo aj po návšteve obchodu a po kontakte s peniazmi, zbaví ruky väčšiny baktérií,“ hovorí Jozefína Kaššová z Úradu verejného zdravotníctva SR.

Horšie ako záchod

Podľa štúdie z roku 2015 uverejnenej v časopise Advanced Biomedical Research najväčšia hrozba číha aj na spodnej časti tašiek. Keď vedeckí pracovníci z University of Mauritius vyčistili vonkajšiu stranu 145 mužských a dámskych penaženiek a kabeliek, našli niekoľko druhov baktérií.

Ženy nosia svoje tašky skoro všade, kam idú, ale ukazuje sa, že tie môžu niesť viac ako len ich každodenné potreby. Kabelky sú podľa odborníkov jedným z najhorších miest pre choroboplodné zárodky.

V typickej domácnosti je podľa vedcov z organizácie Good Housekeeping Institute osem zárodkov, v ktorých sa nachádza viac baktérií ako majú priemerné toalety vrátane zubných kefiek, diaľkových ovládačov a kúpeľňových utierok. Ale keďže kabelky majú tendenciu cestovať takmer všade a často sa umiestnujú na podlahy, boli zaradené medzi najhorších páchateľov. Uvádza to Independent.

“Zatiaľ čo toalety, kuchynské pracovné dosky a iné notoricky “špinavé” priestory sa pravidelne čistia počas domácich prác, v skutočnosti sú tu menej zrejmé miesta, ktoré vyžadujú dôkladné vyčistenie. Málokto z nás má čas čistiť všetko, čo by sme mali každý týždeň, ale ignorovať tieto každodenné veci nás vystavuje nebezpečenstvu,” uviedla správa.

Ďalšie kritické oblasti zahŕňajú štetiny zubnej kefky, na ktorých sa môžu usadiť aj vzduchom prenášané baktérie z blízkej toalety. Podobne aj diaľkové ovládače a iná elektronika, ako sú klávesnice a obrazovky prenosných počítačov, môžu byť magnetom pre baktérie. Netreba zabúdať na uteráky, utierky, pelechy domácich zvierat, koberce a kuchynské špongie.

Aby sa zabránilo šíreniu choroboplodných zárodkov, experti odporúčajú namiesto toho, aby ste si kabelku položili na podlahu v reštauráciách, toaletných kabínach alebo vlakových podlahách, zaveste ju na háčik alebo rukoväť dverí. Podobne by ste mali vždy pred splachovaním zavrieť dosku na WC a aby ste udržali vašu zubnú kefku čistú, môžete jej štetinky namočiť najviac na 15 minút do ústnej vody.

Zdroje: Pixabay, Hospodárske Noviny

Dezinfekcia v nemocniciach nemusí voči baktériám zaberať, varujú experti!

Prostriedky na báze alkoholu, ktoré používajú nemocnice na prevenciu infekcie, sú stále menej účinné.

Dezinfekcia v nemocniciach nemusí voči baktériám zaberať, odborníci varujú, že nemocnice budú musieť použiť nové stratégie na boj proti baktériám. Zistili totiž, že jeden typ superbaktérie je čoraz odolnejší voči alkoholu – kľúčovej zložke súčasných dezinfekčných prostriedkov na ruky.

Dezinfekcie na ruky na báze alkoholov, ako je izopropanol, sa stali samozrejmosťou ako metóda kontroly infekcie. Hoci sa tento krok spája s prínosmi vrátane zníženia miery nemocničných infekcií zlatého stafylokoka rezistentného voči meticilínu (MRSA), nový výskum naznačuje, že by to mohlo mať aj neočakávané následky.

Vedci zistili, že baktérie známe ako enterokoky rezistentné voči vankomycínu (VRE) vyzerajú byť viac odolné aj voči alkoholu. “Nemocničné tímy, ktoré sa venujú kontrolám šírenia infekcií sa musia zobudniť. Ak totiž chceme lepšie ovládnuť vznik VRE, musíme urobiť viac, ako sa len spoliehať na dezinfekčné prostriedky na báze alkoholu,” povedal profesor Timothy Stinear, spoluautor výskumu z University of Melbourne. Tiež konštatuje, že by mohli zahŕňať nielen lepšie dodržiavanie súčasných režimov, ale aj používanie  dezinfekčných prostriedkov na báze chlóru a väčší skríning pacientov na infekcie.

Môže spôsobiť otravu krvi

Jeden z najbežnejších druhov VRE je baktéria Enterococcus faecium. Infekcie VRE môžu byť vážne a niekedy dokonca aj smrteľné. “Problémom je, že táto baktéria môže obsadiť črevo a potom ísť do krvného obehu pacientov, spôsobiť sepsu, infekciu krvného riečiska. Je veľmi ťažké sa jej zbaviť, pretože je odolná voči takmer všetkým antibiotikám,” vysvetlil. Taktiež sa môže usídliť v srdcových chlopniach a implantátoch protetických prístrojov.

Ovplyvňuje iba najcitlivejšie osoby, zdraví ľudia nedostávajú infekcie spôsobené VRE,” uviedol Stinear.  Ľudia, ktorí podstupujú chemoterapiu, transplantácie orgánov či dialýzu, sú medzi rizikovými skupinami.

Časopis Science Translational Medicine uvádza, ako Stinear a kolegovia odobrali baktérie E. faecium získané od pacientov, takzvané izoláty, a vystavili ich v laboratóriu na päť minút roztoku na báze izopropanolu. Celkovo bolo použitých 139 takýchto vzoriek, ktoré pochádzali z dvoch nemocníc v Melbourne od roku 1997 do roku 2015. V Austrálii sa od začiatku roka 2000 systematicky zaviedli dezinfekčné gély na ruky na báze alkoholu, pričom objem sa desaťkrát zvýšil do roku 2015.

Výsledky ukázali, že baktérie E. faecium sa počas tohto obdobia stali odolnejšími voči alkoholu. “Zistili sme, že nové izoláty po roku 2010 boli desaťkrát viac odolné voči vystaveniu alkoholu než predchádzajúce izoláty,” povedal Stinear.

Dostali sa do myšacích čriev

Avšak alkoholový roztok v experimente nebol taký koncentrovaný, ako bol použitý v nemocniciach, takže tím vykonal ďalšie kolo experimentov. Odobrali štyri izoláty E. faecium, z ktorých dva boli tolerantné voči alkoholu, a umiestnili ich na povrch rôznych klietok. Potom zotreli každú klietku použitím izopropanolových tampónov používaných v nemocniciach.

Do klietok potom pustili myši a nechali ich pohybovať sa v nich asi hodinu. Po týždni ich črevá otestovali na baktérie. Výsledky ukázali, že izoláty odolné voči alkoholu boli schopnejšie vydržať čistenie a že oveľa väčší podiel myší vystavených týmito izolátmi skončil s baktériami v črevách.

Ďalšia práca zúčastneného tímu študovala genetické mutácie v izolátoch E. faecium odolných voči alkoholu, čo naznačuje, že baktérie sa vyvíjajú, aby sa stali viac tolerantnými. Austrálsky tím tvrdí, že je teraz dôležité zistiť, či je takáto tolerancia voči alkoholu viditeľná aj v iných krajinách.

Zdroje: Pixabay, Hospodárske Noviny

RUKY !!! a potreba ich umývania

Umývanie rúk

Každoročne máme dni, kedy má niekto sviatok, alebo je svetový deň. Nás zaujal dátum 15. október, vtedy je Svetový deň umývania rúk. Síce máme február, ale v naších končinách úraduje dlhšiu dobu chrípka. V tomto článku Vám skúsime pripomenúť najbežnejšie čistenie a dezinfekciu, vec, ktorú robí každý od malička. 

Svetový deň umývania rúk pripomína: Iba voda nestačí!

Na pravidelné umývanie rúk treba myslieť najmä počas prebiehajúcej chrípkovej sezóny. Je to základ, ak sa chcete vyhnúť rôznym respiračným chorobám, ale i hnačkovým ochoreniam a vírusovej hepatitíde typu A (choroba špinavých rúk). „Pravidelný návyk pre umývanie rúk je dôležité budovať už v ranom veku dieťaťa, pretože je náchylnejšie na ochorenia, imunita sa u neho ešte len vyvíja. V jesennom období hrozí v detských kolektívoch vyššie riziko nákazy infekčnými respiračnými ochoreniami. Dieťa by malo vedieť, že ruky si nestačí opláchnuť len teplou vodou, musí použiť aj primeranú dávku mydla,“ upozorňuje hlavný hygienik SR Ján Mikas.

Pravidlá umývania rúk sú jednoduché. Dôležité je použiť mydlo, najlepšie tekuté v chránenej dávkovacej nádobe. Ruky treba navlhčiť teplou vodou, poriadne ich mydliť a nakoniec dôkladne opláchnuť. Celá procedúra by mala trvať 40 až 60 sekúnd. K mechanickému čisteniu rúk treba pristupovať zodpovedne a nevynechať žiadnu časť dlane, chrbát rúk, priestor medzi prstami aj pod nechtami. Najlepšie je po umytí použiť jednorazovú utierku alebo čistý uterák.

Ruky je vhodné umývať bez prsteňov, náramkov či hodiniek. Ak nie je dostupná čistá tečúca voda a mydlo, treba použiť dezinfekčný prostriedok na alkoholovej báze. Procedúra dezinfikovania by mala trvať 20 až 30 sekúnd.

Kedy je potrebné umývať si ruky ?

po každom  návrate domov (do práce…) z vonkajšieho prostredia,

pred a po návšteve nemocnice, lekára,

po ceste v prostriedkoch hromadnej dopravy,

pred, počas a po príprave jedla,

pred konzumáciou jedla,

po každom použití toalety,

pred manipuláciou s bábätkom a po výmene znečistenej plienky,

po manipulácii so zvieratami a ich krmivom,

po manipulácii s odpadom a odpadovým košom,

po vyčistení nosa, kašľaní a kýchaní – pri kašli a kýchaní nie je vhodné si ústa zakrývať dlaňou, dôležité je použiť vreckovku, ktorú treba ihneď po použití zahodiť do koša,

počas choroby.

Ako si správne umývať ruky pod tečúcou vodou:

Navlhčite si ruky teplou vodou a naberte si dostatočné množstvo mydla.

Ruky si potierajte spôsobom dlaň o dlaň, pokračujte preložením dlane pravej ruky na chrbát ľavej ruky s čistením vnútorných strán prstov a potom opačne.

Trením si čistite spojené prsty pravej ruky proti ľavej ruke a potom opačne, následne si uzavrite prsty jednej ruky do dlane a potierajte si ich oproti druhej dlani.

Nasleduje čistenie ľavého palca krúživým pohybom pravou rukou a potom opačne.

Ľavú dlaň si čistite krúživým pohybom spojenými prstami pravej ruky a opačne.

Ruky si opláchnite vodou, dôkladne si ich utrite jednorazovou utierkou alebo čistým uterákom.

Utierkou či uterákom zastavte tok vody.

Ako si správne dezinfikovať ruky s použitím dezinfekčného prostriedku na báze alkoholu:

Naberte plnú dlaň dezinfekčného prostriedku a naneste na celý povrch rúk.

Pokračujte preložením dlane pravej ruky na chrbát ľavej ruky s čistením vnútorných strán prstov a potom opačne.

Ďalej si čistite trením spojené prsty pravej ruky proti ľavej ruke a opačne.

Prsty jednej ruky uzavrite do druhej dlane a potierajte oproti druhej dlani.

Krúživým pohybom si čistite ľavý palec pravou rukou a opačne.

Spojenými prstami pravej ruky čistite krúživým pohybom ľavú dlaň a potom opačne.

Akonáhle ruky vyschnú, sú vydezinfikované.

ZDRAVOTNÍCKI PRACOVNÍCI, chráňte seba a svojich pacientov pred potenciálne smrtiacimi baktériami! Čo by ste mali vedieť:

Alkoholová dezinfekcia rúk je efektívnejšia a menej vysušuje pokožku ako mydlo a voda.

Dezinfekcia rúk alkoholovým roztokom je lepšia na zníženie množstva baktérií a je efektívnejšia na redukciu multirezistentných baktérií. Alkoholová dezinfekcia menej dráždi kožu ako časté umývanie rúk vodou a mydlom.

Používanie alkoholovej dezinfekcie na ruky nespôsobuje antibiotickú rezistenciu.

Alkoholová dezinfekcia rúk ničí baktérie rýchlo a iným spôsobom ako antibiotiká. Preto u baktérií nevzniká rezistencia na alkoholové dezinfekčné prípravky.

Alkoholová dezinfekcia rúk nezabíja baktériu Clostridium difficile, ale stále je odporúčanou metódou pre hygienu rúk pri jej výskyte.

Keď ošetrujete pacienta s infekciou vyvolanou touto baktériou, vždy používajte rukavice. Po stiahnutí rukavíc je potrebné vykonať hygienickú dezinfekciu rúk alkoholovými dezinfekčnými prostriedkami a následne vykonať umytie rúk mydlom a vodou.

Niektorí zdravotnícki pracovníci pri umývaní rúk zabúdajú na dôležité oblasti na rukách.

Dezinfikovanie rúk alkoholovými prípravkami sa stáva rutinou a niektorí zdravotnícki pracovníci vynechávajú dôležité oblasti ako špičky prstov, palce a oblasť medzi prstami.

Dôležité je množstvo prípravku použitého na alkoholovú dezinfekciu rúk.

Používanie dostatočného množstva dezinfekčného prípravku pokryje celý povrch vašich rúk. Vtierajte prípravok na ruky dovtedy, kým nie sú suché. Ak ste použili dostatočné množstvo dezinfekčného prípravku, vaše ruky by mali zostať mokré minimálne 20 až 30 sekúnd.

Príklad môže byť aj naša dezinfekcia : https://dezinfekciapovrchov.sk/produkt/disiclean-antibacterial-gel/

Používanie rukavíc nenahrádza umývanie rúk, špinavé rukavice môžu znečistiť vaše ruky.

Umytie rúk po stiahnutí rukavíc chráni vás a vašich pacientov pred infekciou.

Zdravotnícki pracovníci vykonávajú hygienu rúk priemerne o polovicu menej ako by mali.

Ak zdravotnícki pracovníci nevykonávajú hygienu rúk na 100 % vo všetkých indikáciách čo by mali, riskujú vznik závažných infekcií u seba aj svojich pacientov.

Zdroje: ÚVZ SR, RÚVZ so sídlom v Poprade

Ako zabrániť šíreniu baktérií ?

Baktérie sa môžu šíriť z človeka na človeka alebo sa dotýkate nečistého vybavenia alebo povrchov.

Ak chcete zabrániť šíreniu mikróbov, zamerať svoje úsilie na čistenie oblastí v dome, kde je väčšia pravdepodobnosť rozšírenia baktérií, ako je kuchyňa, osobný počítač, dokonca aj mobilný telefón a toaleta. Použite buď mydlo a horúcu vodu proti baktériám, alebo dezinfekčný prostriedok na ich zabitie. Uistite sa, že sa po vyčistení dôkladne vysuší povrch, ako je napríklad pracovná doska na krájanie. Vlhkosť pomáha ľubovoľným zostávajúcim choroboplodným zárodkom prežiť, a ak je dostatok vody, množia sa. Mali by ste pravidelne meniť hubky na umývanie riadu. Čistiace pomôcky, ako sú napríklad handry alebo mopy, sa musia tiež dôkladne očistiť a vysušiť, aby sa nešírili baktérie.

Tu sú niektoré všeobecné tipy na čistenie, ktoré vám pomôžu zabrániť šíreniu baktérií vo vašom dome:

Po manipulácii s špinavou bielizňou umyte ruky : Všetky spodné prádlo, uteráky a domáca bielizeň by sa mali prať pri 60-ke, alebo pri teplote 40-ke.  Našim a pracím prostriedkom sa dá zabrániť šírenie a zlikvidovanie baktérií. Utierky : používajte jednorazové papierové utierky, ak je to možné. Opakované použiteľné látky by sa mali dezinfikovať pri praní https://dezinfekciapovrchov.sk/produkt/disiclean-washer/

Umývacie kefy : umývajte kefy v umývačke riadu pravidelne alebo po každom použití očistite čistiacim prostriedkom a teplou vodou.

Mopy a vedierka : použite systém dvoch nádob. Jeden na čistiaci prostriedok a druhý na oplachovanie. Mopy a vedierka by sa mali po každom použití vyčistiť a vysušiť

Toalety : udržiavajte celú toaletu vždy čistú, však sa tu odohrávajú rôzne rituály. Používajte čistiaci prostriedok na toalety : https://dezinfekciapovrchov.sk/produkt/disiclean-wc-gel/

Vodný kameň sa musí pravidelne odstraňovať pomocou odvápňovacieho prípravku. Kúpeľne a umývadlá : čistite kúpeľne a umývadlá častejšie, ak sa používajú pravidelne. Použite aj dezinfekčný prostriedok. Ak sa sprcha na chvíľu nepoužívala, pred jej opätovným použitím opláchnite sprchu, alebo vaňu horúcou vodou. Prípravok na boj proti vodnému kameňu a dezinfekciu v jednom : https://dezinfekciapovrchov.sk/produkt/disiclean-anti-calc/

Ak máte pri vani, alebo v sprche látkový, alebo gumený záves, raz za čas ho dajte vyprať do práčky a potom ho dôkladne vysušte.

Kuchyňa : zabezpečte, aby povrchy na prípravu potravín boli pred použitím čisté. Používajte samostatné dosky na krájanie neupravených potravín – napríklad surové mäso – a jedlo, ktoré nepotrebuje varenie, ako napríklad šalátové listy. Umyte a osušte si ruky po manipulácii s potravinami, ako je surové mäso.

Podlahy : Pravidelne čistite podlahy teplou vodou a čistiacim prostriedkom, aby ste odstránili viditeľné nečistoty. Pre zvýšenie dezinfekčného efektu vieme pomôcť : https://dezinfekciapovrchov.sk/produkt/disiclean-surface-foaming/

Koberce a bytový textil : Vysávanie pomáha k čistote u Vás doma. Odporúča sa aspoň raz ročne, alebo raz za dva roky, dať vytepovať koberce. Všetko závisí od hustoty koberca. Čistenie parou je tiež účinné proti baktériám na kobercoch a nábytku. Záclony môžu byť vyčistené praním.

Domáce zvieratá a iné zvieratá : Držte krmivo pre domáce zvieratá oddelené od ľudskej potravy. Vždy si umyte ruky po dotyku zvierat a ich potravín, hračiek, klietok a podstielky. Nádoby, ktoré sa používajú na krmivo pre domáce zvieratá, by sa mali skladovať zvlášť. Aj pre Vašich miláčikov máme prostriedok, ktorý vydezinfikuje misky, hračky a pelechy. https://dezinfekciapovrchov.sk/produkt/disiclean-pets/

Nakladanie s odpadmi : Vždy si umyte ruky po manipulácii s odpadovým materiálom. 

Zdroje :

https://www.nhs.uk/common-health-questions/infections/what-are-the-incubation-periods-for-infections/https://www.nhs.uk/live-well/healthy-body/how-to-prevent-germs-from-spreading/

https://www.nhs.uk/live-well/healthy-body/how-to-prevent-germs-from-spreading/