7 tipov na superpotraviny

Superpotraviny sú aktuálne modernou témou. Aká je pravda o nich? Sú to predovšetkým exotické plodiny alebo ich nájdeme aj u nás doma? Máme pre vás 7 tipov na známe i menej známe superpotraviny, ktoré by nemali chýbať v žiadnom jedálničku.

Ovocie Zelenina

Čo sú superpotraviny?

Sú to potraviny, ktoré obsahujú mimoriadne vysoké množstvo živín, ako sú antioxidanty, živé enzýmy, vláknina, minerály, a tým sú pre ľudský organizmus prospešnejšie v porovnaní s inými potravinami.

Superpotraviny vlastne nie sú až také neznáme, svoje liečivé schopnosti prejavili už v dávnej minulosti, väčšinou v miestach, kde prebývala starodávna civilizácia. Tajomstvo veľkého obsahu živín býva spojené s drsnými podmienkami, v ktorých museli rásť. Napríklad púšte, vysoká nadmorská výška či tropické pralesy.

Aké množstvo potrebujeme a je naše telo vôbec schopné ich absorbovať? Experimentovať s novými potravinami môže byť určite vzrušujúci zážitok, je však potrebné ich tiež poznať a vedieť, ako na nás pôsobia. Nemusí ísť ale o cudzokrajné potraviny.

Veľa “superpotravín” ponúka aj naša domovina a sú pre nás aj prirodzenejšie.

1. Čučoriedky

Medzi superpotraviny z našej oblasti patria nám už dobre známe čučoriedky, ktoré majú silné antioxidačné účinky a odporúčajú sa napríklad pri problémoch so žilami (praskanie žiliek, vznik metličiek, kŕčové žily). Obsahujú protirakovinové látky, vlákninu a vitamíny. Je to aj prírodný liek na akútnu liečbu hnačky (čučoriedková diéta v prípade žalúdočných problémov).

2. Cesnak

Cesnak nielenže dokáže špecificky a výrazne obohatiť pokrm svojou chuťou, ale je takmer základnou surovinou pre ľudovú medicínu. Známy je svojím pozitívnym vplyvom na srdce i znižovanie krvného tlaku. „Cievam pomôže tým, že zabráni vytváraniu povlakov v cievnom systéme. Traduje sa, že pôsobí aj na už vzniknutý povlak a dokáže znížiť zanesenie ciev. Taktiež znižuje hladinu zlého cholesterolu v krvi. Jeho pravidelná konzumácia znižuje riziko rakoviny hrubého čreva,“ vysvetľuje Petra Húsková. 

3. Červená repa

Fantastická je tiež “obyčajná” potravina – červená repa. Podporuje srdcovo-cievny systém, zbavuje telo toxických látok a navyše doplní jeho zásoby železa. Červená repa je lacná, typicky slovenská potravina, bežne dostupná po celý rok v obchodoch a možno ju pripraviť na mnoho spôsobov – pečená, varená v šalátoch, nátierkach a smoothie.

4. Chia semienka

Chia semienka pochádzajú zo strednej Ameriky a sú plodom šalvie hispánskej. Pomáhajú udržiavať hydratáciu tela, čo ocenia najmä športovci. „Semienka sú výborným zdrojom vlákniny, bielkovín, nenasýtených mastných kyselín omega-3, množstva minerálnych látok ako je vápnik, horčík, draslík, železo, fosfor, zinok a bór. Bohaté sú aj na vitamíny skupiny B, vitamín A, C a E. Pozor! Tejto “superpotravine” by sa mali vyhýbať ľudia s nízkym krvným tlakom. Chia semienka si môžete nasypať napríklad do jogurtu, ovsenej kaše, pudingu alebo smoothie,“ radí Petra Húsková.

5. Ľanové semienka

Ľanové semienka sú zázračnou zbraňou v boji za čisté cievy. Obsahujú veľa prospešných látok ako je kyselina alfa-linolénová, omega-3 mastné kyseliny, lignan a vláknina. Tieto látky spoločne pôsobia synergickým účinkom najmä pri znižovaní krvného tlaku, pomáhajú udržať zdravé tepny a zlepšiť celkové zdravie srdca. Porciu ľanových semienok si pridajte napríklad do svojho obľúbeného smoothie.

6. Avokádo

Avokádo je bohatým zdrojom minerálnych látok (horčíka, draslíka, medi, fosforu), tiež vitamínov C, E, H, K, B3, B5 a množstva antioxidantov. Okrem toho dužina obsahuje aj kyselinu olejovú, palmitovú a linolovú, čo sú veľmi kvalitné tuky, vďaka ktorým denná konzumácia avokáda prispieva k zníženiu hladiny LDL cholesterolu v krvi a zvýšeniu hladiny HDL cholesterolu. Avokádo si môžete pridať napríklad do sendviča namiesto ťažkej majonézy alebo nakrájať do šalátu.

Avokado

7. Matcha

Matcha si našla v kuchyniach svoje miesto, či už ako klasický čaj, surovina do pečenia či do smoothie. Pitie čaju matcha má údajne hneď niekoľko benefitov. Zlepšuje pamäť, koncentráciu i náladu. Matcha vďaka spôsobu pestovania obsahuje chlorofyl, ktorý má relaxačné účinky, a preto je vhodný počas stresového obdobia a napomáha aj pri trávení. Vďaka látke L-theanin bojuje proti stresu.

Matchu budete milovať i vďaka jej detoxikačným vlastnostiam a pri redukcii váhy. „Matcha je výborná v tom, že dodáva energiu, ale na rozdiel od kávy sa tak deje pozvoľna. Po vypití šálky kávy sa síce cítite nabudene, efekt je veľmi silný, ale aj nárazový a rýchlo vyprchá. Oproti tomu u čaju matcha sa energia uvoľňuje postupne, takže v tele aj pocit “nabudenia” vydrží dlhšie,“ vysvetľuje Petra Húsková.

Na záver od nás jedna rada : Nič sa nemá prehánať, ani pri konzumácií superpotravín. Pestrá strava, ktorej súčasťou môžu byť tiež superpotraviny, je stále cestou pre udržanie dobrého zdravia.

Zdroj:  www.zdravie.sk, www.shutterstock.com 

Kúpanie počas celého roka prospieva nielen zdraviu

Čo by ste povedali na kúpanie pri menej príjemných teplotách aj počas chladnejších, dokonca aj tých najchladnejších mesiacov? Ako vplýva otužovanie na imunitu a prečo je prospešné pre pevné zdravie? Dozviete sa.

Predchádzanie rieši situáciu

Prevencia pred prechladnutím, podpora imunitného systému, odbúranie stresu. Aj to sú prínosy pravidelného otužovania. Otužilé telo si lepšie a rýchlejšie poradí s chorobou. Otužilci bývajú zriedkavo chorí. Keď aj prechladnú, priebeh choroby je miernejší a čas liečenia kratší. Sú menej náchylní na ochorenia dýchacích ciest či zápaly priedušiek.

Niektorým sa zmiernia prejavy alergií, reumatické problémy, zlepší sa krvný obeh a elasticita ciev. Zatiaľ čo na cievy má kúpanie v studenej vode pozitívny vplyv, pre srdce predstavuje zvýšenú záťaž, preto by ľudia s ochoreniami srdca mali byť zvlášť opatrní. Ďalším pozitívom je stabilizovanie krvného tlaku a zmiernenie bolesti napríklad po náročnom tréningu.

Prospešné pre myseľ

Okrem imunity kúpaním v studenej vode posilníte aj svoju vôľu a psychiku. Odmenou za prekonanie nepohodlia a samého seba vám bude skvelý pocit, že ste niečo urobili pre svoje zdravie. Navyše sa počas chladných dní už nikdy nebudete klepať od zimy ani pri dlhšom pobyte vonku a v lete vaše telo zase lepšie zvládne horúčavy. Zlepší sa totiž termoregulácia tela.

Organizmus sa lepšie vysporiada aj s rýchlymi zmenami počasia, najmä teplôt, ktoré sú v posledných rokoch charakteristické pre obdobia prechodov z leta do jesene a zo zimy do jari. Práve to sú obdobia, kedy  mnohých trápia prechladnutia, nádchy a chrípky. Studená voda zabezpečí aj poriadne prekrvenie pokožky, v dôsledku čoho bude pružnejšia, pevnejšia a teda krajšia, sviežejšia a zdravšia na pohľad.

Platia zlaté pravidlá

Otužovanie má svoje pravidlá a postupnosť. Je to takisto tréning ako každý iný, keďže ide o adaptáciu na stres rovnako ako pri cvičení. Stresovým faktorom je v tomto prípade chlad. Aby malo otužovanie želaný efekt, treba sa naň pripraviť, postupovať obozretne po malých krôčikoch, aby ste nenapáchali viac škody ako úžitku. Ani maratón by ste nešli bežať bez predošlej prípravy. Človek, ktorý na to nie je pripravený a vystaví sa neprimeranému chladu, si môže imunitu znížiť a vyvolať chorobu.

Ideálnym obdobím na to, aby ste začali s kúpaním vonku je koniec leta a nástup jesene, kedy teploty začínajú klesať. Vhodnou prípravou je sprchovanie najprv vlažnou vodou, ktorú postupne ochladzujete. Tento proces, kedy sa dostanete z pôvodnej teploty vody na sprchovanie úplne studenou vodou môže pokojne trvať niekoľko týždňov aj mesiacov. Ak zvládnete prípravu v podobe studených spŕch, môžete sa vrhnúť na kúpanie vonku. Najprv pri vyšších teplotách a postupne aj pri tých, ktoré sa približujú nule. Toto je však tiež dlhodobý proces, ktorý môže trvať aj niekoľko rokov.

So zimným kúpaním ide ruka v ruke aj otužovanie vo forme častejšieho vetrania, alebo spanie pri otvorenom okne aj v chladnejších mesiacoch a menej vrstiev oblečenia, prípadne saunovanie.

Zdroje: cvičte.sk, Silvia Hadeková

Kabelky a peňaženky majú viac baktérií ako záchod.

Takto sa ochránite

Bankovky sa radia medzi najšpinavšie povrchy, na ktorých prebývajú vírusy, baktérie, plesne aj parazity.

Napriek tomu ich uprednostňuje až 41 percent Slovákov, ktorí platia všetko alebo väčšinu nákupov v hotovosti. Ide najmä o študentov, ktorí v preferovaní bankoviek pred kartou predbehli aj dôchodcov. Vychádza to z prieskumu Poštovej banky, ktorý realizovala spoločnosť 2muse na vzorke 1 454 respondentov.

Plesne aj niekoľko mesiacov

Na bankovkách sa vyskytuje napríklad Zlatý stafylokok, baktéria, ktorá dokáže spôsobiť otravu krvi, zápal pľúc a infikovať srdcový sval alebo srdcové chlopne, čo môže viesť k zníženej práceschopnosti srdca. Prežíva na nich týždeň až mesiac.

Mesačnú životnosť má baktéria E. coli, ktorá vyvoláva hnačkové ochorenia. Na papierových peniazoch rovnako dlho prebýva aj vírus hepatitídy, vajíčka hlíst sa na nich držia 2 až 3 mesiace, pleseň aj niekoľko mesiacov. V období zvýšených vírusových ochorení sú aj bankovky jednou z možností, ako sa môžeme nakaziť. Chrípkový vírus na ich povrchu prežije aj tri dni.

 „V drvivej väčšine prevažujú užitočné mikroorganizmy nad tými škodlivými. Väčšina baktérií, s ktorými sa na povrchoch predmetov stretávame, nie je pre organizmus človeka škodlivá a nepredstavuje ohrozenie zdravia a vznik ochorení. Vyhnúť sa infekcii je pomerne jednoduché. Základná hygiena, ako umývanie rúk pred jedlom, či po použití toalety, po ceste verejnou dopravou, alebo aj po návšteve obchodu a po kontakte s peniazmi, zbaví ruky väčšiny baktérií,“ hovorí Jozefína Kaššová z Úradu verejného zdravotníctva SR.

Horšie ako záchod

Podľa štúdie z roku 2015 uverejnenej v časopise Advanced Biomedical Research najväčšia hrozba číha aj na spodnej časti tašiek. Keď vedeckí pracovníci z University of Mauritius vyčistili vonkajšiu stranu 145 mužských a dámskych penaženiek a kabeliek, našli niekoľko druhov baktérií.

Ženy nosia svoje tašky skoro všade, kam idú, ale ukazuje sa, že tie môžu niesť viac ako len ich každodenné potreby. Kabelky sú podľa odborníkov jedným z najhorších miest pre choroboplodné zárodky.

V typickej domácnosti je podľa vedcov z organizácie Good Housekeeping Institute osem zárodkov, v ktorých sa nachádza viac baktérií ako majú priemerné toalety vrátane zubných kefiek, diaľkových ovládačov a kúpeľňových utierok. Ale keďže kabelky majú tendenciu cestovať takmer všade a často sa umiestnujú na podlahy, boli zaradené medzi najhorších páchateľov. Uvádza to Independent.

“Zatiaľ čo toalety, kuchynské pracovné dosky a iné notoricky “špinavé” priestory sa pravidelne čistia počas domácich prác, v skutočnosti sú tu menej zrejmé miesta, ktoré vyžadujú dôkladné vyčistenie. Málokto z nás má čas čistiť všetko, čo by sme mali každý týždeň, ale ignorovať tieto každodenné veci nás vystavuje nebezpečenstvu,” uviedla správa.

Ďalšie kritické oblasti zahŕňajú štetiny zubnej kefky, na ktorých sa môžu usadiť aj vzduchom prenášané baktérie z blízkej toalety. Podobne aj diaľkové ovládače a iná elektronika, ako sú klávesnice a obrazovky prenosných počítačov, môžu byť magnetom pre baktérie. Netreba zabúdať na uteráky, utierky, pelechy domácich zvierat, koberce a kuchynské špongie.

Aby sa zabránilo šíreniu choroboplodných zárodkov, experti odporúčajú namiesto toho, aby ste si kabelku položili na podlahu v reštauráciách, toaletných kabínach alebo vlakových podlahách, zaveste ju na háčik alebo rukoväť dverí. Podobne by ste mali vždy pred splachovaním zavrieť dosku na WC a aby ste udržali vašu zubnú kefku čistú, môžete jej štetinky namočiť najviac na 15 minút do ústnej vody.

Zdroje: Pixabay, Hospodárske Noviny

Dezinfekcia v nemocniciach nemusí voči baktériám zaberať, varujú experti!

Prostriedky na báze alkoholu, ktoré používajú nemocnice na prevenciu infekcie, sú stále menej účinné.

Dezinfekcia v nemocniciach nemusí voči baktériám zaberať, odborníci varujú, že nemocnice budú musieť použiť nové stratégie na boj proti baktériám. Zistili totiž, že jeden typ superbaktérie je čoraz odolnejší voči alkoholu – kľúčovej zložke súčasných dezinfekčných prostriedkov na ruky.

Dezinfekcie na ruky na báze alkoholov, ako je izopropanol, sa stali samozrejmosťou ako metóda kontroly infekcie. Hoci sa tento krok spája s prínosmi vrátane zníženia miery nemocničných infekcií zlatého stafylokoka rezistentného voči meticilínu (MRSA), nový výskum naznačuje, že by to mohlo mať aj neočakávané následky.

Vedci zistili, že baktérie známe ako enterokoky rezistentné voči vankomycínu (VRE) vyzerajú byť viac odolné aj voči alkoholu. “Nemocničné tímy, ktoré sa venujú kontrolám šírenia infekcií sa musia zobudniť. Ak totiž chceme lepšie ovládnuť vznik VRE, musíme urobiť viac, ako sa len spoliehať na dezinfekčné prostriedky na báze alkoholu,” povedal profesor Timothy Stinear, spoluautor výskumu z University of Melbourne. Tiež konštatuje, že by mohli zahŕňať nielen lepšie dodržiavanie súčasných režimov, ale aj používanie  dezinfekčných prostriedkov na báze chlóru a väčší skríning pacientov na infekcie.

Môže spôsobiť otravu krvi

Jeden z najbežnejších druhov VRE je baktéria Enterococcus faecium. Infekcie VRE môžu byť vážne a niekedy dokonca aj smrteľné. “Problémom je, že táto baktéria môže obsadiť črevo a potom ísť do krvného obehu pacientov, spôsobiť sepsu, infekciu krvného riečiska. Je veľmi ťažké sa jej zbaviť, pretože je odolná voči takmer všetkým antibiotikám,” vysvetlil. Taktiež sa môže usídliť v srdcových chlopniach a implantátoch protetických prístrojov.

Ovplyvňuje iba najcitlivejšie osoby, zdraví ľudia nedostávajú infekcie spôsobené VRE,” uviedol Stinear.  Ľudia, ktorí podstupujú chemoterapiu, transplantácie orgánov či dialýzu, sú medzi rizikovými skupinami.

Časopis Science Translational Medicine uvádza, ako Stinear a kolegovia odobrali baktérie E. faecium získané od pacientov, takzvané izoláty, a vystavili ich v laboratóriu na päť minút roztoku na báze izopropanolu. Celkovo bolo použitých 139 takýchto vzoriek, ktoré pochádzali z dvoch nemocníc v Melbourne od roku 1997 do roku 2015. V Austrálii sa od začiatku roka 2000 systematicky zaviedli dezinfekčné gély na ruky na báze alkoholu, pričom objem sa desaťkrát zvýšil do roku 2015.

Výsledky ukázali, že baktérie E. faecium sa počas tohto obdobia stali odolnejšími voči alkoholu. “Zistili sme, že nové izoláty po roku 2010 boli desaťkrát viac odolné voči vystaveniu alkoholu než predchádzajúce izoláty,” povedal Stinear.

Dostali sa do myšacích čriev

Avšak alkoholový roztok v experimente nebol taký koncentrovaný, ako bol použitý v nemocniciach, takže tím vykonal ďalšie kolo experimentov. Odobrali štyri izoláty E. faecium, z ktorých dva boli tolerantné voči alkoholu, a umiestnili ich na povrch rôznych klietok. Potom zotreli každú klietku použitím izopropanolových tampónov používaných v nemocniciach.

Do klietok potom pustili myši a nechali ich pohybovať sa v nich asi hodinu. Po týždni ich črevá otestovali na baktérie. Výsledky ukázali, že izoláty odolné voči alkoholu boli schopnejšie vydržať čistenie a že oveľa väčší podiel myší vystavených týmito izolátmi skončil s baktériami v črevách.

Ďalšia práca zúčastneného tímu študovala genetické mutácie v izolátoch E. faecium odolných voči alkoholu, čo naznačuje, že baktérie sa vyvíjajú, aby sa stali viac tolerantnými. Austrálsky tím tvrdí, že je teraz dôležité zistiť, či je takáto tolerancia voči alkoholu viditeľná aj v iných krajinách.

Zdroje: Pixabay, Hospodárske Noviny

RUKY !!! a potreba ich umývania

Umývanie rúk

Každoročne máme dni, kedy má niekto sviatok, alebo je svetový deň. Nás zaujal dátum 15. október, vtedy je Svetový deň umývania rúk. Síce máme február, ale v naších končinách úraduje dlhšiu dobu chrípka. V tomto článku Vám skúsime pripomenúť najbežnejšie čistenie a dezinfekciu, vec, ktorú robí každý od malička. 

Svetový deň umývania rúk pripomína: Iba voda nestačí!

Na pravidelné umývanie rúk treba myslieť najmä počas prebiehajúcej chrípkovej sezóny. Je to základ, ak sa chcete vyhnúť rôznym respiračným chorobám, ale i hnačkovým ochoreniam a vírusovej hepatitíde typu A (choroba špinavých rúk). „Pravidelný návyk pre umývanie rúk je dôležité budovať už v ranom veku dieťaťa, pretože je náchylnejšie na ochorenia, imunita sa u neho ešte len vyvíja. V jesennom období hrozí v detských kolektívoch vyššie riziko nákazy infekčnými respiračnými ochoreniami. Dieťa by malo vedieť, že ruky si nestačí opláchnuť len teplou vodou, musí použiť aj primeranú dávku mydla,“ upozorňuje hlavný hygienik SR Ján Mikas.

Pravidlá umývania rúk sú jednoduché. Dôležité je použiť mydlo, najlepšie tekuté v chránenej dávkovacej nádobe. Ruky treba navlhčiť teplou vodou, poriadne ich mydliť a nakoniec dôkladne opláchnuť. Celá procedúra by mala trvať 40 až 60 sekúnd. K mechanickému čisteniu rúk treba pristupovať zodpovedne a nevynechať žiadnu časť dlane, chrbát rúk, priestor medzi prstami aj pod nechtami. Najlepšie je po umytí použiť jednorazovú utierku alebo čistý uterák.

Ruky je vhodné umývať bez prsteňov, náramkov či hodiniek. Ak nie je dostupná čistá tečúca voda a mydlo, treba použiť dezinfekčný prostriedok na alkoholovej báze. Procedúra dezinfikovania by mala trvať 20 až 30 sekúnd.

Kedy je potrebné umývať si ruky ?

po každom  návrate domov (do práce…) z vonkajšieho prostredia,

pred a po návšteve nemocnice, lekára,

po ceste v prostriedkoch hromadnej dopravy,

pred, počas a po príprave jedla,

pred konzumáciou jedla,

po každom použití toalety,

pred manipuláciou s bábätkom a po výmene znečistenej plienky,

po manipulácii so zvieratami a ich krmivom,

po manipulácii s odpadom a odpadovým košom,

po vyčistení nosa, kašľaní a kýchaní – pri kašli a kýchaní nie je vhodné si ústa zakrývať dlaňou, dôležité je použiť vreckovku, ktorú treba ihneď po použití zahodiť do koša,

počas choroby.

Ako si správne umývať ruky pod tečúcou vodou:

Navlhčite si ruky teplou vodou a naberte si dostatočné množstvo mydla.

Ruky si potierajte spôsobom dlaň o dlaň, pokračujte preložením dlane pravej ruky na chrbát ľavej ruky s čistením vnútorných strán prstov a potom opačne.

Trením si čistite spojené prsty pravej ruky proti ľavej ruke a potom opačne, následne si uzavrite prsty jednej ruky do dlane a potierajte si ich oproti druhej dlani.

Nasleduje čistenie ľavého palca krúživým pohybom pravou rukou a potom opačne.

Ľavú dlaň si čistite krúživým pohybom spojenými prstami pravej ruky a opačne.

Ruky si opláchnite vodou, dôkladne si ich utrite jednorazovou utierkou alebo čistým uterákom.

Utierkou či uterákom zastavte tok vody.

Ako si správne dezinfikovať ruky s použitím dezinfekčného prostriedku na báze alkoholu:

Naberte plnú dlaň dezinfekčného prostriedku a naneste na celý povrch rúk.

Pokračujte preložením dlane pravej ruky na chrbát ľavej ruky s čistením vnútorných strán prstov a potom opačne.

Ďalej si čistite trením spojené prsty pravej ruky proti ľavej ruke a opačne.

Prsty jednej ruky uzavrite do druhej dlane a potierajte oproti druhej dlani.

Krúživým pohybom si čistite ľavý palec pravou rukou a opačne.

Spojenými prstami pravej ruky čistite krúživým pohybom ľavú dlaň a potom opačne.

Akonáhle ruky vyschnú, sú vydezinfikované.

ZDRAVOTNÍCKI PRACOVNÍCI, chráňte seba a svojich pacientov pred potenciálne smrtiacimi baktériami! Čo by ste mali vedieť:

Alkoholová dezinfekcia rúk je efektívnejšia a menej vysušuje pokožku ako mydlo a voda.

Dezinfekcia rúk alkoholovým roztokom je lepšia na zníženie množstva baktérií a je efektívnejšia na redukciu multirezistentných baktérií. Alkoholová dezinfekcia menej dráždi kožu ako časté umývanie rúk vodou a mydlom.

Používanie alkoholovej dezinfekcie na ruky nespôsobuje antibiotickú rezistenciu.

Alkoholová dezinfekcia rúk ničí baktérie rýchlo a iným spôsobom ako antibiotiká. Preto u baktérií nevzniká rezistencia na alkoholové dezinfekčné prípravky.

Alkoholová dezinfekcia rúk nezabíja baktériu Clostridium difficile, ale stále je odporúčanou metódou pre hygienu rúk pri jej výskyte.

Keď ošetrujete pacienta s infekciou vyvolanou touto baktériou, vždy používajte rukavice. Po stiahnutí rukavíc je potrebné vykonať hygienickú dezinfekciu rúk alkoholovými dezinfekčnými prostriedkami a následne vykonať umytie rúk mydlom a vodou.

Niektorí zdravotnícki pracovníci pri umývaní rúk zabúdajú na dôležité oblasti na rukách.

Dezinfikovanie rúk alkoholovými prípravkami sa stáva rutinou a niektorí zdravotnícki pracovníci vynechávajú dôležité oblasti ako špičky prstov, palce a oblasť medzi prstami.

Dôležité je množstvo prípravku použitého na alkoholovú dezinfekciu rúk.

Používanie dostatočného množstva dezinfekčného prípravku pokryje celý povrch vašich rúk. Vtierajte prípravok na ruky dovtedy, kým nie sú suché. Ak ste použili dostatočné množstvo dezinfekčného prípravku, vaše ruky by mali zostať mokré minimálne 20 až 30 sekúnd.

Príklad môže byť aj naša dezinfekcia : https://dezinfekciapovrchov.sk/produkt/disiclean-antibacterial-gel/

Používanie rukavíc nenahrádza umývanie rúk, špinavé rukavice môžu znečistiť vaše ruky.

Umytie rúk po stiahnutí rukavíc chráni vás a vašich pacientov pred infekciou.

Zdravotnícki pracovníci vykonávajú hygienu rúk priemerne o polovicu menej ako by mali.

Ak zdravotnícki pracovníci nevykonávajú hygienu rúk na 100 % vo všetkých indikáciách čo by mali, riskujú vznik závažných infekcií u seba aj svojich pacientov.

Zdroje: ÚVZ SR, RÚVZ so sídlom v Poprade

Ako zabrániť šíreniu baktérií ?

Baktérie sa môžu šíriť z človeka na človeka alebo sa dotýkate nečistého vybavenia alebo povrchov.

Ak chcete zabrániť šíreniu mikróbov, zamerať svoje úsilie na čistenie oblastí v dome, kde je väčšia pravdepodobnosť rozšírenia baktérií, ako je kuchyňa, osobný počítač, dokonca aj mobilný telefón a toaleta. Použite buď mydlo a horúcu vodu proti baktériám, alebo dezinfekčný prostriedok na ich zabitie. Uistite sa, že sa po vyčistení dôkladne vysuší povrch, ako je napríklad pracovná doska na krájanie. Vlhkosť pomáha ľubovoľným zostávajúcim choroboplodným zárodkom prežiť, a ak je dostatok vody, množia sa. Mali by ste pravidelne meniť hubky na umývanie riadu. Čistiace pomôcky, ako sú napríklad handry alebo mopy, sa musia tiež dôkladne očistiť a vysušiť, aby sa nešírili baktérie.

Tu sú niektoré všeobecné tipy na čistenie, ktoré vám pomôžu zabrániť šíreniu baktérií vo vašom dome:

Po manipulácii s špinavou bielizňou umyte ruky : Všetky spodné prádlo, uteráky a domáca bielizeň by sa mali prať pri 60-ke, alebo pri teplote 40-ke.  Našim a pracím prostriedkom sa dá zabrániť šírenie a zlikvidovanie baktérií. Utierky : používajte jednorazové papierové utierky, ak je to možné. Opakované použiteľné látky by sa mali dezinfikovať pri praní https://dezinfekciapovrchov.sk/produkt/disiclean-washer/

Umývacie kefy : umývajte kefy v umývačke riadu pravidelne alebo po každom použití očistite čistiacim prostriedkom a teplou vodou.

Mopy a vedierka : použite systém dvoch nádob. Jeden na čistiaci prostriedok a druhý na oplachovanie. Mopy a vedierka by sa mali po každom použití vyčistiť a vysušiť

Toalety : udržiavajte celú toaletu vždy čistú, však sa tu odohrávajú rôzne rituály. Používajte čistiaci prostriedok na toalety : https://dezinfekciapovrchov.sk/produkt/disiclean-wc-gel/

Vodný kameň sa musí pravidelne odstraňovať pomocou odvápňovacieho prípravku. Kúpeľne a umývadlá : čistite kúpeľne a umývadlá častejšie, ak sa používajú pravidelne. Použite aj dezinfekčný prostriedok. Ak sa sprcha na chvíľu nepoužívala, pred jej opätovným použitím opláchnite sprchu, alebo vaňu horúcou vodou. Prípravok na boj proti vodnému kameňu a dezinfekciu v jednom : https://dezinfekciapovrchov.sk/produkt/disiclean-anti-calc/

Ak máte pri vani, alebo v sprche látkový, alebo gumený záves, raz za čas ho dajte vyprať do práčky a potom ho dôkladne vysušte.

Kuchyňa : zabezpečte, aby povrchy na prípravu potravín boli pred použitím čisté. Používajte samostatné dosky na krájanie neupravených potravín – napríklad surové mäso – a jedlo, ktoré nepotrebuje varenie, ako napríklad šalátové listy. Umyte a osušte si ruky po manipulácii s potravinami, ako je surové mäso.

Podlahy : Pravidelne čistite podlahy teplou vodou a čistiacim prostriedkom, aby ste odstránili viditeľné nečistoty. Pre zvýšenie dezinfekčného efektu vieme pomôcť : https://dezinfekciapovrchov.sk/produkt/disiclean-surface-foaming/

Koberce a bytový textil : Vysávanie pomáha k čistote u Vás doma. Odporúča sa aspoň raz ročne, alebo raz za dva roky, dať vytepovať koberce. Všetko závisí od hustoty koberca. Čistenie parou je tiež účinné proti baktériám na kobercoch a nábytku. Záclony môžu byť vyčistené praním.

Domáce zvieratá a iné zvieratá : Držte krmivo pre domáce zvieratá oddelené od ľudskej potravy. Vždy si umyte ruky po dotyku zvierat a ich potravín, hračiek, klietok a podstielky. Nádoby, ktoré sa používajú na krmivo pre domáce zvieratá, by sa mali skladovať zvlášť. Aj pre Vašich miláčikov máme prostriedok, ktorý vydezinfikuje misky, hračky a pelechy. https://dezinfekciapovrchov.sk/produkt/disiclean-pets/

Nakladanie s odpadmi : Vždy si umyte ruky po manipulácii s odpadovým materiálom. 

Zdroje :

https://www.nhs.uk/common-health-questions/infections/what-are-the-incubation-periods-for-infections/https://www.nhs.uk/live-well/healthy-body/how-to-prevent-germs-from-spreading/

https://www.nhs.uk/live-well/healthy-body/how-to-prevent-germs-from-spreading/

Najčastejšie ochorenia


Bronchitída

Bronchitída je zápal sliznice priedušiek, ktoré spájajú priedušnicu s pľúcami. Najbežnejším symptómom bronchitídy je kašeľ. Príznaky a symptómy bronchitídy začínajú nádchou, bolesťou v hrudi a dráždivým kašľom, neskôr zimnicou alebo miernou horúčkou. Bronchitída môže byť akútna alebo chronická. Akútna bronchitída prichádza náhle a môže spôsobiť vážne symptómy, ale trvá len krátko. Chronická bronchitída môže byť mierna až silná a trvá dlhšie. Najbežnejšou príčinou chronickej bronchitídy je fajčenie. Ľudia, ktorí majú chronickú bronchitídu, sú viac náchylní na bakteriálne infekcie..

Ovčie kiahne

Ovčie kiahne sú vysoko nákazlivé infekčné ochorenie detského veku.

Odborne sa nazýva varicela. Varicela môže zasiahnuť i dospelého človeka. Našťastie až 90 percent populácie prekoná ovčie kiahne do 20 roku života. Tým sa vytvorí imunita, ktorá pretrváva celý život. Tých zostávajúcich 10 percent predstavuje pre ovčie kiahne niečo ako panenský terén. Táto časť populácie je vnímavá na vznik tohto infekčného ochorenie i počas dospelosti.

Ovčie kiahne sú akútne vírusové ochorenie, ktoré spôsobuje vírus varicella zoster. Tento vírus patrí medzi skupinu adenovírusov. Vírus sa prenáša kvapôčkovou cestou. Teda vzduchom a vdýchnutím. Inkubačná doba je 10-15 dní. Počas inkubačnej doby vírus kolonizuje pľúca a preniká do krvného obehu. Počas tohto obdobia nejaví človek žiadne klinické prejavy nastupujúceho ochorenia.

Prudký nástup ochorenia je sprevádzaný s dramatickým výsypom kožných vyrážok. Kožné vyrážky sa objavujú na trupe, na tvári i vo vlasatých častiach. Intenzita kožných vyrážok je individuálna. Vyrážky sú sprevádzané intenzívnym až neznesiteľným svrbením. Súčasne s kožným výsevom dochádza k prudkému zvýšeniu teploty až na 39 stupňov Celzia. Vyrážky sa v priebehu 2-3 týždňov hoja chrastami. Taký je normálny a štandardný vývoj ochorenia.

Nákazlivosť je vysoká. Najvyššia nákazlivosť je práve vo fáze tvorenia nových vyrážok. Ovčie kiahne si vyžadujú dôslednú liečbu a izoláciu každého pacienta. Ovčie kiahne sa liečia ako štandardné vírusové ochorenie. Kľud na lôžku, pokoj, dostatočný príjem tekutín a vitamínov. Ovčie kiahne môžu ohroziť tehotné ženy a ľudí so slabou imunitou. Vážnou komplikáciou môže byť zápal pľúc, alebo zápal mozgu.

Slepačie kiahne sú infekčné 2 dni predtým, ako sa objavia škvrny, až kým sa nekrútia, zvyčajne 5 dní po ich prvom objavení.

Bežné nachladnutie

V priemere na prechladnutie ochorie každý jedenkrát ročne, u detí v materských škôlkach nie je zriedkavé dokonca 5 až 10 prechladnutí ročne. Jedná sa o vírusové ochorenie a prenos vírusov nastáva kvapôčkovou infekciou, čiže kašľom, kýchaním alebo blízkym kontaktom s chorými. Ochorenie môže prepuknúť po pôsobení chladu. Prvé symptómy sa objavia niekoľkých hodín až dva dni po nakazení. Ak dôjde k dodatočnej infekcii baktériami, ochorenie sa zhorší. Po ôsmych až desiatich dňoch prechladnutie spravidla úplne odznieva.

Príčina prechladnutia

Rôznorodé typy vírusov môžu vyvolávať choroby z prechladnutia, ako napríklad rinovírus, vírus RS, parachrípkový vírus alebo adenovírus. Po dvoch dňoch môže vírusové ochorenie dodatočnou bakteriálnou infekciou prejsť do bakteriálneho ochorenia, ktoré sa označuje ako zmiešaný typ infekcie. Pri týchto baktériách sa väčšinou jedná o streptokoky alebo stafylokoky. Prechladnutie je nákazlivé od niekoľkých dní predtým, než sa objavia príznaky, kým všetky príznaky sú preč. Väčšina ľudí bude infekčná približne 2 týždne.

Chrípka

Chrípka je infekčné ochorenie, ktoré vyvoláva rýchlo sa šíriaci a premenlivý vírus. Prebieha ako akútne zápalové ochorenie horných dýchacích ciest. Nástup chrípky je náhly, z plného zdravia. Často začína zimnicou, triaškou, bolesťami hlavy a prudko stúpajúcou teplotou na 39 – 40ºC. Chorý má bolesti svalov a kĺbov, suchý, dráždivý kašeľ, pocit sucha a škriabania v hrdle, nádcha začína 1-2 dni po začiatku ochorenia. Ku klinickým príznakom dochádza už v priebehu 1 až 3 dní od infikovania sa. Pokiaľ nevzniknú komplikácie, príznaky po 3 – 5 dňoch odznejú, k úplnému uzdraveniu dochádza po 2 až 4 týždňoch. Najčastejšie komplikácie chrípky sú zápal priedušiek, zápal stredného ucha, prínosových dutín a zápal pľúc. Komplikácie často vyžadujú hospitalizáciu v nemocnici a u vysoko rizikových osôb (starých ľudí a ľudí trpiacich na chronické ochorenie srdca) môžu spôsobiť až ohrozenie života.

Osýpky

Osýpky (lat. Morbilli) je vírusové infekčné ochorenie sprevádzané charakteristickými vyrážkami. Pôvodcom tohto ochorenia je vírus osýpok, jeho prirodzeným hostiteľom je výhradne človek. Nákaza sa šíri vzdušnou cestou – kvapôčkami.

Priebeh

Zhruba po 10 dňoch inkubácie sa ochorenie začína katarálnym štádiom, ktoré trvá 4 dni. Po ňom nasleduje exantémové štádium s typickými kožnými vyrážkami. Osýpky sú veľmi nákazlivou vírusovou chorobou, prenášanou vzdušnou cestou z iných pacientov. Priebeh sa prejavuje zápalom nosovej sliznice a očných spojoviek, vysokou horúčkou a kašľom. Typickým nálezom sú červené škvrny na mäkkom i tvrdom podnebí a drobné belavé škvrny na ústnej sliznici. Osýpkové vyrážky sa po 3 – 4 dňoch začínajú zjavovať za ušami a na krku, odkiaľ sa šíria na tvár, hrudník a končatiny. Niekedy majú osýpky miernejší priebeh, inokedy zasa ťažší. K zvyčajným príznakom sa pridruží vysoká horúčka a blúznenie, prípadne i krvácanie slizníc a zápal pľúc alebo mozgu.

Liečba

Na liečbu osýpok nemáme špecifický liek. Chorému sa podávajú dostatočné množstvá tekutín, pri vysokých horúčkach aj antipyretiká a pri bakteriálnych komplikáciách vhodné antibiotiká. Do nemocnice sa prijímajú len pacienti s ťažkým priebehom choroby. V prevencii osýpok má základný význam ochranné očkovanie. 

Angína

Angína je akútny infekčný zápal mandlí. Prebieha pomerne dramaticky. Má výrazné klinické i subjektívne príznaky. Vo väčšine prípadov ide o bakteriálnu infekciu. Pôvodcami ochorenia bývajú predovšetkým B-hemolytické streptokoky, Staphylokoky, alebo Hemophilus. V menšej miere môžu byť príčinou ochorenia i vírusy. V skratke môžeme povedať, že angína je akútne bakteriálne ochorenie mandlí. Angína sa môže vyskytovať i sekundárne pri iných sprievodných infekčných ochoreniach. Na mysli máme napríklad šarlach, alebo chrípku. Najčastejšie sa vyskytuje vyššie menovaná forma ochorenia.

Angína môže mať veľmi individuálny klinický priebeh.

Odborníci rozdeľujú angíny na lakunárne, folikulárne a katarálne. Príznaky angíny sú pomerne typické a klinicky výrazné. Začínajú pálením v hrdle, nastupujú silné bolesti hrdla a bolesti pri prehĺtaní. Nastupujú vo väčšine prípadov i vysoké teploty spojené s triaškami a zimnicou. Na jazyku sa objavuje povlak, niekedy i nepríjemne zapáchajúci. Okrem vysokej teploty a zimnice dominuje v klinickom stave celková slabosť, bolesti hlavy a kĺbov. Pacient býva často v zlom celkovom klinickom stave. Angína vyžaduje nielen cielenú liečbu, ale i celkovú kľudovú a režimovú liečbu.

Lymfatické uzliny na krku sú zväčšené a silno bolestivé. Angína je infekčné ochorenie. Zdrojom nákazy je chorý človek. Angína sa prenáša kvapôčkovou cestou. Dôležitú úlohu pri vzniku i prenose ochorenia zohráva individuálna imunita každého človeka. Často bývajú postihnuté detské kolektívy a komunitné zariadenia. Ako sa snažíme tomuto stavu predísť si prečítate tu : https://dezinfekciapovrchov.sk/povrchova_dezinfekcia/

Chorý človek by mal byť včas izolovaný a efektívne liečený.

Angína sa lieči antibiotikami.

Samozrejme, cielene a efektívne. Angína je v drvivej väčšine spôsobená vyššie menovanými baktériami. Baktérie vyžadujú liečbu antibiotikami. Prvou voľbou zostávajú stále širokospektrálne penicilíny. V prípade alergie na penicilíny sa využívajú alternatívne skupiny antibiotík. Diagnostika je jednoduchá a rýchla. Stačí krátke empirické vyšetrenie u všeobecného lekára. Pohotová a cielená liečba dokáže urýchliť i uľahčiť liečbu. Dôležitou súčasťou liečby je celková pokojová liečba a dostatok tekutín. Pomáhajú i kloktadlá a antipyretiká. Vo výnimočných prípadoch je potrebné i lokálne ošetrenie v ORL ambulancii. Angína trvá vo väčšine prípadov 7-10 dní. Niektorí pacienti majú tendenciu k tomu, že sa im angíny zvyknú niekoľkokrát do roka opakovať. V tom prípade treba zvážiť ORL vyšetrenie za účelom vylúčenia chronického zápalu mandlí.

Zdroje :

https://www.pluska.sk/izdravie/wiki/  

https://www.nhs.uk/common-health-questions/infections/how-long-is-someone-infectious-after-a-viral-infection/https://stromzdravia.sk

https://stromzdravia.sk

AKO SA VYHNÚŤ BAKTÉRIÁM

Riziko chytenia chrípky môže byť vysoké – najmä v zimných mesiacoch.

Ak niekto vo vašej domácnosti ochorie, zárodky sa môžu ľahko a rýchlo rozšíriť aj na iných členov domácnosti. Už počas niekoľkých dní by mohla celá vaša rodina vykazovať symptómy chrípky.

Našťastie existuje niekoľko spôsobov, ako sa vyhnúť baktériám po celý rok. Podľa Centra pre kontrolu a prevenciu chorôb (Európske centrum pre prevenciu a kontrolu chorôb), ďalej len ECDC môžu dobré denné návyky pomôcť zastaviť šírenie zárodkov a zabrániť vám ochoreniu. Po prečítaní tohto článku si môžete prečítať : https://dezinfekciapovrchov.sk/ o dezinfekcii pre Vás. Prinášame tipy, aby ste sa naučili bežné spôsoby, ako zabrániť baktériám a zabrániť ich kontaminácii vášho domova.

Umyte si ruky často a správne

Umývanie rúk je jednoduchý spôsob, ako pomôcť zastaviť šírenie choroboplodných zárodkov a ochrániť sa pred chorobami, či už ste doma, v práci alebo vo verejných priestoroch. Učte aj svojich rodinných príslušníkov, kamarátov ako sa Vám darí vyhnúť mikroorganizmom:

Kedy si umyť ruky

Podľa ECDC by sa mali umyť aj niekoľkokrát za deň. Tipy pre najlepšie časy na umytie rúk, aby ste sa vyhli chorobe a šíreniu baktérií :

  • Pred, počas a po príprave jedla.
  • Pred a po jedle.
  • Pred a po starostlivosti o niekoho, kto je chorý.
  • Po použití kúpeľne.
  • Po kontakte s telovou tekutinou.
  • Po kašľaní, kýchaní alebo fúkaní nosa.
  • Po zmene plienky.
  • Po dotyku s rodinným maznáčikom.
  • Po vybratí odpadu alebo pri kontakte s odpadom.
  • Po návrate domov z vesmíru verejných miest .
  • Keď vaše ruky vyzerať viditeľne špinavé.

Pravidelne čistite a dezinfikujte spoločné priestory

Čistenie a dezinfekcia vášho domu pravidelne je dôležité, aby ste nedali vírusom a baktériám šancu. Keď je niekto v dome chorý, treba sa viac aktívne zapájať do boja proti baktériám a vírusom predtým, než sa dokážu rozšíriť.

Nastriekajte, alebo potrite, záleží od prípravku povrchy s vysokou dotykovou plochou, ako sú kľučky, stolíky, stoličky alebo iné predmety, ktorých sa dotkol chorý jednotlivec. Infekčné baktérie môžu žiť na povrchu niekoľko hodín alebo dokonca dní, takže je dôležité udržiavať čisté a dezinfikované prostredie a to aj v dňoch, keď sa nakazená osoba začne cítiť lepšie. ECDC tiež odporúča dezinfikovať kuchyňu, kúpeľňu, častejšie meniť posteľnú bielizeň a ďalšie oblasti, kde môžu potenciálne infekčné baktérie prežiť.

Nedotýkajte sa tváre 

Dotknutie sa tváre je jedným z najjednoduchších spôsobov, ako dostať baktérie do rúk do tela. Ak sa dotknete niečoho, čo bolo kontaminované baktériami a potom sa dotýka vašej tváre, môžete preniesť choroby cez sliznice do očí, úst a nosa. Ak chcete zabrániť ochoreniu, umyte si ruky ihneď po dotyku povrchov baktérií a nedotýkajte sa tváre čo najviac.

Zabráňte úzkemu kontaktu s chorými osobami 

Ak je to možné, vyhnite sa tráveniu času v úzkom kontakte s chorými osobami. Ak sa staráte o chorých rodinných príslušníkov, vždy si umyte ruky. Ak ste chorý, držte sa ďalej od ostatných, aby ste im zabránili v ochorení. Zostaňte doma, nechoďte do práce, školy, kým nebudete zdraví.

Zdroj : https://www.servicemasterclean.com/blog/commercial-clean/ways-to-avoid-germs

Rady pri čistení a praní

Existujú tri hlavné spôsoby, ako sa baktérie šíria prostredníctvom odevov a uterákov, ktoré sa dajú odstrániť dezinfekciou pri čistení a praní :

  • keď sa používajú uteráky alebo posteľnú bielizeň viac ľudí, medzi nimi sa môžu šíriť zárodky
  • keď niekto zle zaobchádza so špinavou bielizňou, môže si preniesť baktérie na ruky
  • pri umývaní bielizne sa môžu baktérie šíriť medzi položkami v procese umývania

Ako sa baktérie dostanú na odevy a uteráky?

Všetci máme baktérie na povrchu našej pokožky, v našich nosoch a v čreve. Tieto sú často neškodné, ale niektoré môžu spôsobiť infekciu, najmä u ľudí s kožnými problémami alebo ranami. Väčšina baktérií nemôže preniknúť cez normálnu kožu, ale môže to bezproblémovo kolonizovať. Pravidelné umývanie rúk je pravdepodobne dôležitejšie ako umývanie odevov pri prevencií väčšiny infekcií.

Spodná bielizeň má väčšiu pravdepodobnosť, že sú na nej zárodky ako vonkajšie oblečenie, ako sú mikiny alebo nohavice. Spodná bielizeň môže obsahovať baktérie zo stôp stolice a moču. Môžete si však nazbierať baktérie na vonkajšom oblečení, ak napríklad ošetrujete niekoho s chorobou alebo pomáhate človeku, ktorý práve zvracal. Väčšina baktérií môže prežiť na látkach na nejaký čas.  

Pranie odevov zníži riziko prenosu baktérií. V určitých situáciách by malo byť oblečenie prané pri vyšších než normálnych teplotách a s pracím a niekedy aj s dezinfekčným produktom, aby sa čo najviac minimalizovalo riziko prenosu.

Pranie vysokorizikových vecí : Ak  predmety pravdepodobne spôsobia ochorenie (vysoké riziko), mali by sa vyprať na 60-ke a s pracím a aj s dezinfekčným produktom. Viac informácií nájdete tu : https://dezinfekciapovrchov.sk/

Nasledujúce položky sú tiež vysoko rizikové:

  • oblečenie špinavé od vracania, alebo od fekálií (vrátane opakovane použiteľných plienok)
  • športové oblečenie
  • tkaniny používané pri príprave potravín
  • uniformy zdravotníckych pracovníkov
  • spoločné uteráky
  • oblečenie nosené na rane alebo infikovanej pokožke
  • poľovnícke oblečenie, najmä počas obdobia lovu a ruje

Silne znečistené predmety, by sa mali umývať, alebo prať oddelene od ostatných predmetov.

Môžete sa chrániť pred infekciou tým, že nosíte rukavice pri manipulácii s vysokorizikovou bielizňou a vždy si dôkladne umyte ruky.

  • udržiavajte a dajte prať veľmi znečistené odevy oddelene od ostatných predmetov
  • umývajte vysoko rizikové položky oddelene od iných položiek
  • umyte si ruky po manipulácii s oblečením, ktoré bolo znečistené

Zdroj : https://www.nhs.uk/common-health-questions/infections/can-clothes-and-towels-spread-germs/

Koľko vydržia baktérie a vírusy mimo tela?

Všetko závisí od druhu baktérií alebo vírusov, aký typ povrchu a aké je okolité prostredie.

Mnoho rôznych typov vírusov môže spôsobiť prechladnutie. Vírusy môžu niekedy prežiť na vnútorných plochách viac ako 7 dní. Ako predísť, aby baktérie a vírusy nevydržali u Vás ani minútu si prečítate tu : https://dezinfekciapovrchov.sk/

Všeobecne platí, že vírusy prežijú dlhšie na nepórovitých (vodotesných) povrchoch, ako je nehrdzavejúca oceľ, plasty, pórovité povrchy, ako sú tkaniny a tkanivá.

Väčšina vírusov, ktoré spôsobujú prechladnutie, prežíva práve na rukách. Niektoré trvajú len niekoľko minút, ale 40% rhinovírusov a bežných vírusov spôsobujúcich ochorenia, sa stále aj po piatich hodinách nachádzajú na rukách.

Respiračný syncyciálny vírus (RSV), ktorý môže spôsobiť vážne ochorenie u detí, môže prežiť na pracovných doskách a kľučkách dverí až 6 hodín, na odevoch a tkanivách 30 až 45 minút a na pokožke až do 20 minút.

Chrípkové vírusy, ktoré sa môžu prenášať pomocou rúk a spôsobiť infekciu, môžu pretrvať na tvrdých povrchoch počas 24 hodín. Infekčné vírusy chrípky môžu prežiť v tkanivách okolo 15 minút.

Vírus parainfluenza, ktorý spôsobuje kŕč u detí, môže prežiť až 10 hodín na tvrdých povrchoch a až 4 hodiny na mäkkých povrchoch.

Žalúdočné problémy, existuje veľa zárodkov, ktoré môžu spôsobiť bolesti žalúdka. Zahŕňajú baktérie, ako sú E. coli, salmonella, Clostridium difficile a Kampylobakter, rovnako vírusy ako je norovírus a rotavírus.

Salmonella a Kampylobakter prežívajú krátke obdobia približne 1 až 4 hodiny na tvrdých povrchoch alebo tkaninách. Norovirus a Clostridium difficile však môžu prežiť dlhšie. V jednej štúdii sa ukázalo, že Clostridium difficile prežilo aj dobu 5 mesiacov. Norovírus môže prežiť dni alebo týždne na tvrdých povrchoch. Keď niekto s norovírusom zvracia, vírus sa distribuuje do malých kvapôčok vo vzduchu. Tieto kvapôčky sa môžu usadiť na povrchoch, čo spôsobuje šírenie vírusu, takže je dôležité dôkladne vyčistiť a dezinfikovať povrch.

Väčšina problémov môže byť účinne odstránená mydlom a vodou. Ak chcete zabrániť šíreniu žalúdočných chorobám, dôkladne a pravidelne si umývajte ruky, najmä po odchode z toalety a verejných priestorov, kde sa vyskytuje viac ľudí. V našej ponuke máme aj príjemné mydlo : https://dezinfekciapovrchov.sk/produkt/disiclean-hand-soap/

MRSA – Zlatý stafylokok, ktorý spôsobuje infekciu MRSA, môže prežiť počas niekoľkých dní až týždňov na akomkoľvek povrchu. MRSA baktérie môžu žiť na povrchu dlhšie ako niektoré iné baktérie a vírusy. Všeobecne platí, že baktérie MRSA prežívajú dlhšie na tvrdých povrchoch ako na mäkkých povrchoch.

Herpes vírusy z oparov okolo úst môžu prežiť 2 hodiny na koži. Ak máte ochlpenie, skúste sa ho nedotknúť. Ak sa už dotknete, okamžite si umyte ruky, alebo si nechytajte oči, ústa.

Predchádzanie šíreniu infekcie

Nie vždy, je možné sa vyhnúť ochoreniu, ale existujú spôsoby, ako znížiť riziko a zabrániť šíreniu infekcií :

Pravidelne si umývajte ruky, najmä po odchode z toalety a verejných priestorov, kde sa vyskytuje viac ľudí, pred manipuláciou s jedlom a po kašľaní, kýchaní alebo fúkaní nosa. Udržujte svoj dom čistý a hygienický, zvlášť ak je člen vašej rodiny chorý. Tkaniny, ktoré môžu byť kontaminované baktériami alebo vírusmi pri teplote 60 ° C  a viac sa s pracím produktom vydezinfikujú. Pri nižších teplotách ako je 20, 30 a 40 ° C , ale aj na 60-ke vie výrazne vydezinfikovať od baktérií, vírusov, plesní a zápachov náš produkt : https://dezinfekciapovrchov.sk/produkt/disiclean-washer/

Prajeme Vám pekný deň.

Zdroj : https://www.nhs.uk/common-health-questions/infections/how-long-do-bacteria-and-viruses-live-outside-the-body/