Vitamín E

Vitamin E

Definícia:

Synonymum: tokoferoly

Skupina v tukoch rozpustných vitamínov, ktoré môžu byť v malých množstvách skladované vo svaloch, tukovom tkanive a pečeni. Deriváty tokolu a tokotrienolu s aktivitou ekvivalentnou RRR – tokoferolu.

Biochemická funkcia vitamínu E:

  • najdôležitejší antioxidant v tele, zabraňujúci voľným radikálom v poškodzovaní buniek
  • priama ochrana membrán, najmä nenasýtených mastných kyselín
  • regenerácia vitamínu E prostredníctvom vitamínu C
  • inaktivácia voľných radikálov zo znečisťujúcich látok, toxických peroxidov a ďalších voľných radikálov, vytváraných pri bežnom metabolickom odstraňovaní organických zlúčenín
  • prirodzené antikoagulans (prostriedok proti nadmernému zrážaniu krvi)
  • vplyv na obranyschopnosť
  • dôležitá úloha pri syntéze bielkovín a funkcii nervosvalového systému
  • podpora normálneho rastu a schopnosti tela odpovedať na stres
  • stimulácia normálneho vývoja a primeraného napätia (tonus) kostrového svalstva, srdečného svalu a vôľou neovládateľnej svaloviny čriev

Potrebný pre normálne trávenie a metabolizmus polynenasýtených mastných kyselín (rastlinné oleje), ktoré chráni pred oxidáciou a umožňuje ich integráciu do bunkových a tkanivových membrán. Pre lepšie vstrebávanie vyžaduje žlčové kyseliny (len 40 % príjmu potravy sa vstrebáva z tenkého čreva)

Výskyt vitamínu E v potrave

Nájdeme ho najmä v potravinách rastlinného pôvodu – olejoch, orechoch (lieskovce, mandle, arašidy), fazuliach, cereáliách, pšeničných klíčkoch, slnečnicových semienkach, vajciach, tmavej listovej zelenine (borkolica, kel, špenát) i paradajkách, ovocí (avokádo, kivi, mango), v tučnom mäse a rybách.

Potreba vitamínu E

Odporúčané denné množstvo (RDA) podľa smernice Európskej únie z roku 1990 pre príjem potravinami zodpovedá 10 mg/deň. Fajčiarom sa odporúča dvojnásobné množstvo.

Bezpečnosť

Tolerovaná horná hranica príjmu pre dospelých je 1 g/deň. Vysoké dávky môžu zvyšovať antikoagulačné účinky antagonistov fylochinónov a sú teda kontraindikované v priebehu antikoagulačnej liečby.

Rizikové skupiny:

  • v prípade vysokého príjmu nenasýtených mastných kyselín
  • patologické zmeny zažívania a vstrebávania
  • celková parenterálna výživa
  • vzhľadom k účasti na ochrane membrán červených krviniek je vitamín E súčasťou prevencie rôznych typov anémie
  • lieky: cholestyramín
  • diabetes mellitus (cukrovka)
  • oxidatívny stres (fajčenie, vysoký fyzický výkon)
  • nedostatok vitamínu C a selénu

Príznaky nedostatku vitamínu E:

Vyskytujú sa zriedkavo, predovšetkým u dojčiat a malých detí, kŕmených doma pripravovanou mliečnou stravou. Patria sem poruchy fungovania svalov (svalová slabosť), nervového systému, mozgu, kardiovaskulárneho systému, postihnutie červených krviniek (anémia), zvýšenie peroxidácie tukov v pečeni.

Príznaky hypervitaminózy:

Nie sú známe.

Zdroj : Gröber U. Orthomolekulare Medizin, Wiss. Verl. Ges., 2000

 www.shutterstock.com, www.google.com

Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.