Barion Pixel

Zdravá a chutná grilovačka? Držte sa týchto zásad

Letnú grilovačku milujeme. S radosťou ju pripravujeme pre rodinu či priateľov každý rok a často hľadáme novinky, ktorými by sme osviežili gril menu. Aj v tomto prípade platí, že menej je niekedy viac – najväčší úspech má tradičná voňavá, šťavnatá, chrumkavá grilovačka plná lákavých chutí.

Mäso, zelenina, ryby, hríby

• Na grilovanie si vyberáme vždy čerstvé mäso a ryby, nepoškodenú zeleninu a hríby.

Mäso nakrájame na tenšie plátky, lepšie sa prepečie. Klobásky a špekáčiky sa ugrilujú rýchlejšie ako mäso, hladní hostia uvítajú, ak ich ponúkneme ako prvé.

• Očistenú a osušenú zeleninu naopak krájame na väčšie kúsky, aby sa rýchlo nespálila, alebo v špíze nerozpadla.

Menšie hríby grilujeme vcelku (alebo v špíze), z väčších sa grilujú hlavne klobúčiky.

• Pre chutné grilovanie je dôležité vybrať vhodný olej. Na marinovanie a grilovanie odporúčame repkový olej, na prípravu dipov, omáčok a ochutenie šalátov zasa kvalitný olivový olej Ocho Delicioso.

Šup do marinády

• Chutná marináda dodá mäsu delikátnu chuť, krehkosť a urýchli jeho prípravu.

• Základom marinády je kvalitný olej. Skvelou voľbou je repkový olej Raciol pre jeho neutrálnu chuť. Je tiež najvhodnejší na grilovanie, pretože sa neprepáli ani pri vyšších teplotách, má vysoký bod zadymenia (190 °C – 230 °C).

• S repkovým olejom si marinádu ľahko pripravíme – môžeme ju dochutiť pretlačeným cesnakom, červeným vínom, citrónovou šťavou, horčicou, medom, javorovým sirupom… Možností je veľa, nebojme sa experimentovať.

• Ak nám chýba čas či inšpirácia, stačí s olejom rozmiešať mix korenín na grilovanie z vrecúška a je to!

• Pripravenou marinádou mäso dôkladne ponatierame a vrstvíme do nádoby. Ak zvýši, vylejeme ju navrch a mäso popritláčame. Zakryté uložíme do chladničky.

•           Hovädzie, jahňacie a bravčové mäso marinujeme niekoľko hodín, hydinu dve hodiny, ryby a zeleninu krátko pred grilovaním. Marinované mäso vyberieme hodinu pred grilovaním z chladničky a necháme odstáť pri izbovej teplote.

• Predtým, ako dáme mäso na rošt, jemne poutierame papierovou utierkou prebytočnú marinádu a bylinky, aby sa nepripálili. Naopak suchšie mäso môžeme natierať aj počas grilovania – najlepšie na alumíniovej tácke, aby marináda nestekala do pahreby a neživila plamene.

•           Zeleninu a hríby stačí pred grilovaním pokvapkať marinádou, ktorú sme si pripravili z repkového oleja a zmesi korenín na grilovanie.

Na záver, po dobrej a úspešnej grilovačke, nesmieme zabnúť ani na nie príliš obľúbenú činnosť, umývanie riadu. Máme pre Vás pomocníka 🙂  Viac informácí nájdete na tomto linku :

Zdroj : www.1stclass.sk

Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.